Начало Новини Актуално Томислав Дончев: Звената, които извършват нерегламентирани забавяния по проектите, ще дължат лихва

Томислав Дончев: Звената, които извършват нерегламентирани забавяния по проектите, ще дължат лихва

Актуално

Обсъжда се звената, които извършват нерегламентирани забавяния да дължат лихва за забавяне, която да изплащат от собствения си бюджет. Тази идея ще има силно мотивиращо въздействие върху хората от администрацията. Това заяви на дискусия във Велико Търново министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Огромна е разликата между контрактираните и разплатените средства, посочи Дончев.

Предвижда се регламентираните срокове за изплащане по проекти да са два-три месеца, коментира министърът. В една голяма част от ситуациите ние говорим за излишно бюрократизиране и опити за свръхадминистриране на реално живи процеси, каза Томислав Дончев, предаде Агенция Фокус. След скандалите с неправомерни използвани средства преди година и половина, голяма част от експертите изпаднаха в шок и със сигурност има рефлекс, свързан с преосигуряване по няколко пъти, което е излишно, заяви той. Когато едно нещо го проверяват пет пъти все едно никой не го проверява. Най-добре е да го проверява един, най-много двама и да е ясно кой го проверява и кой не, каза още Томислав Дончев. Той допълни, че обемът на разплатените средства по Оперативна програма Конкурентоспособност е едва 1 %. Според Томислав Дончев това е програмата, която съдържа най- голям потенциал. Като пример министърът даде програмата Транспорт, при която кръгът от получатели е сведен до няколко институции. В програма Конкурентоспособност има хиляди бенефициенти. При нормализиране на нещата и усилие на нормативно, мениджърско и политическо ниво, най-бързо би могла да се развие. Разбира се, ако всичко, което се е случвало през последните години не е успяло да убие интереса на бизнеса към тази програма, заяви Томислав Дончев.

Още новини