Начало Новини Актуално Томислав Дончев: Средствата от ЕС са адреналиновата инжекция, от която имаме нужда

Томислав Дончев: Средствата от ЕС са адреналиновата инжекция, от която имаме нужда

Актуално
Томислав Дончев, европеизация

На 26 ноември в Стара Загора се състоя основното събитие, целящо запознаване на граждани, експерти и бизнес с използването на европейските програми за Югоизточен район на планиране. Министър Дончев потвърди думите на финансовия министър Симеон Дянков, че програма Конкурентоспособност е най-зле работещата в момента и екипът й, както и екипът на Агенцията за подпомагане на дребния нередния бизнес са с последно предупреждение заради сериозно забавяне и погрешен подход на работа.

Според министър Дончев, Община Стара Загора стои добре по отношение на разработени и спечелени проекти. Той пряко се ангажира да провери защо е забавено с 6 месеца плащане по проект на общината, пише вестник Национална бизнес поща.
На първо място по усвояване на еврофондове е община Габрово с нейните 16 одобрени проекта за над140 млн. евро от времето, в което сегашният министър бе кмет там. Министър Дончев е постигнал на практика пълна прозрачност по отношение работата с еврофондовете чрез използването на системата на видеонаблюдение и качване на електронен вариант на реалността в сайта на министерството (системата се ползва и от ОЛАф). Всеки гражданин може да види всеки договор, всеки проект, разплащанията по проекти и т.н. на сайта лично във всеки момент. Подготвя се нова система за работа с евро- фондовете за следващия проектен период. Част от идеите са определени програми да минават изцяло през търговските банки без агенции посредници, или с друг тип посредници - експертни фирми, да се създаде единен управляващ програмите орган на национално ниво с териториални поделения и др.

 

Томислав Дончев е роден на 6 август 1973 г. в Габрово. През 1991 г. завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ Св. Св. Кирил и Методий. Има и втора специалност по журналистика. През 1998 г. специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша.
През 2001 г. специализира Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми в Института НЕГЕВ, Израел.
През 2005 г. Дончев завършва курс по бизнес-менторинг в Академията по бизнес менторинг, Оксфорд, Великобритания, а през 2006 г. получава магистърска степен по стопанско управление във ВТУ Св. Св. Кирил и Методий.
Работил е като журналист, учител, в НПО, обучаващ, ръководител на високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово, кмет на Габрово.
Семеен, има един син.

 

- Г-н министър, как се движим към момента с използването на еврофондовете - ще можем ли да докажем, че сме В състояние да използваме и управляваме средствата, които ни се предоставят?

- От предвидените за страната ни общо 22.3 млрд. лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз са договорени 7.6 млрд. лв. РАЗПЛАТЕНИ СА 1.4 МЛРД. ЛВ. ПО СЕДЕМТЕ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ (ОКОЛО 9.2%) и над 1.1 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони (което е над 18%). Тези цифри към момента не са повод за радост, защото сме практически в средата на програмния период. България изгуби много време в началото (2007 - 2008 г.). Темпото от последната година е повод за оптимизъм. От процент плащания в рамките на статистическата грешка, ВЕЧЕ ГОНИМ ДВУЦИФРЕНО ЧИСЛО. Това темпо не само трябва да бъде запазено, но и увеличено. Не можем да си поставяме цели, по-ниски от максималните.

- Само административен капацитет ли не достига, за да оползотворим качествено средствата по програми и от фондовете? Какви са проблемите на централно и регионално ниво?

- За създаване и укрепване на капацитета се работи непрекъснато и на централно и на местно ниво - от една страна се опитваме да осигурим добри условия на труд на тези висококвалифицирани експерти, а от друга непрекъснато трябва да поддържаме квалификацията им на ниво - непрекъснато ги обучаваме. СТАВА ДУМА ЗА ЕДНА ШЕПА ЕКСПЕРТИ НА МЕСТНО И ЦЕНТРАЛНО НИВО (ОКОЛО 2000 - 2500) с изключително високи изисквания към тях и много тежки отговорности. Само двадесетина са основните, ключови фигури, способни да вземат и решения относно еврофондовете и непрекъснато треперя някой от тях да не премине към частния бизнес, което е логично предвид в пъти по-високото заплащане, защото с месеци не сме в състояние да възстановим темпото на работа, ако се случи подобно нещо. Не е рядкост, малък екип от 10- 15 души да носи отговорност за управлението на стотици милиони. Трябва да пазим съществуващите експерти и да създаваме нови експерти.

- Каква е Вашата лична цел като министър на съответния ресор - кои са приоритетите Ви?

- Моят приоритет е ЕВРОПЕИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. Не само като доходи, не само като инфраструктура - по-добри пътища, железници, сгради, екологична инфраструктура, но и работещи администрации, конкурентна икономика и по-богати и щастливи хора. Средствата от ЕС не са единственото условие за това, но са катализаторът, адреналиновата инжекция, от която имаме нужда.

Още новини