Начало Новини Актуално Томислав Дончев: Договорили сме 2,76 млрд. евро по оперативните програми

Томислав Дончев: Договорили сме 2,76 млрд. евро по оперативните програми

Актуално

Стара ЗагораОбщо към 1 септември 2010 г. България е договорила 2,76 млрд. евро по 7-те оперативни програми, което е 34.44% от средствата, които са предвидени по тях. Общо реално изплатените суми на бенефициентите са 622, 95 млн. евро или 7.77%. Това съобщи днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз (ЕС) Томислав Дончев.

Той отчете, че досега по програма ИСПА са изплатени 56% от договорените средства. Очакванията му са, че до края на годината, когато е краят на изпълнението на програмата, процентът на разплатените средства ще надхвърли 70%, предаде econ.bg.
Министърът е убеден, че страната ни няма да загуби сериозни суми по ИСПА и все пак подчерта, че е рано да се правят окончателни сметки по тази програма. В края на годината приключват голяма част от проектите, но това не е финалът на програмата в България, заяви Дончев.
По минимум 4 меморандума в сектора "Околна среда" и 3 - в сектора "Транспорт", ние получаваме удължаване на до края 2011 година, допълни той.
По още 4 проекта - за Водния цикъл на Варна, Шумен, Смолян и Балчик, се водят преговори на експертно и техническо ниво. Очакването на Дончев е, че поне 2 от проектите ще получат удължение на срока за изпълнение до края на следващата година. Останалите незавършени обособени части ще бъдат прехвърлени за изпълнение по Оперативна програма "Околна среда".
Министърът припомни, че цялото финансиране до момента, за допустими разходи, по подписаните финансови меморандуми по ИСПА е над 1,5 млрд. евро, разпределено в три основни източника - над 880 млн. евро помощ от ЕС; над 367 млн.евро заем от световни финансови институции и над 281 млн. евро от държавния бюджет. Проектите са в секторите "Транспорт" и "Околна среда" с общо 40 подписани финансови меморандума.
По отношение на програма ФАР, министърът заяви, че сметките все още не са окончателно приключили. Все още текат процедури по искания от наша страна за възстановяване на средства. Все още очакваме решението на ЕК, отчете Дончев и заяви, че резултатите за момента изглеждат по следния начин: Считано от 2001 година, отпуснатите средства по всички финансови меморандуми по програма ФАР, както и по преходния финансов инструмент, възлизат на около 1, 057 млрд. евро. Договорените средства са в размер на 731 млн. евро, което е над 69%. Разплатените средства към настоящия момент възлизат на над 615 млн. евро, или над 84% от договорените.
Над 105 млн лева. (76 млн. швейцарски франка) ще получи страната ни по рамково споразумение с Швейцария, съобщи още той. Парите ще бъдат насочени за реформиране на сектори като сигурност, околна среда и човешки ресурси.
Томислав Дончев допълни, че през този месец му предстои приоритетна среща с представители на Европейската комисия, Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Целта е да бъдат обсъдени възможностите за оказване на техническа помощ на България при реализирането на големите инфраструкторни проекти у нас. Ще търсим чужда експертна помощ от световните институции в сферите транспорт (пътен и жп сектор) и околна среда, поясни още министърът.

Още новини