Начало Новини Актуално Токът вероятно ще поскъпне с малко от 1 юли

Токът вероятно ще поскъпне с малко от 1 юли

Актуално

Ако има поскъпване на тока от 1 юли, то ще е минимално - не повече от 5%. Това прогнозира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той уточни, че за целта ще се използват всички резерви на енергийните дружества. Има малка вероятност да се стигне дори до намаление в цената на тока, допълни Семерджиев.

ДКЕВР ще направи пореден опит да обвърже качеството на снабдяването с енергия с цената й от 1 юли, стана ясно още днес. По този повод шефът на регулатора коментира: Воля има, но съществуват затруднения с формалното прилагане, предаде econ.bg.
В момента сме в аналитичен период. Електроразпределителните дружества са съгласни, но трябва да има и райониране, защото в различните райони коефициентите са различни, коментира Семедержиев. По думите му в слабонаселените райони, в които авариите се отстраняват по-трудно, тези коефициенти ще бъдат по-високи.
При промяна на параметрите на тока и нанесени щети вследствие на това всеки потребител има право на компенсация. При продължителни прекъсвания в дадени райони проблемът трябва да се реши с подмяна на съоръжения и инвестиции, информира Агенция "Фокус".
В рамките на днешното открито заседание ТЕЦ "Марица Изток II" предложи да намали цената на предлаганата енергия с 2 лв.за мегават. Очаква се решението да бъде утвърдено от регулатора на 1 февурари.
Оптимизирането на цената ще бъде усетено с корекцията от юли, обясни Семерджиев.
Проверка на регулатора е установила, че компанията ЧЕЗ, която доставя ток в София и Западна България, е готова да премине към едномесечно отчитане на електромерите от 1 февруари, пише Dariknews.bg.

Още новини