Начало Новини Актуално Токът ще поскъпва заради заплащане на квоти за парникови газове

Токът ще поскъпва заради заплащане на квоти за парникови газове

Актуално
квоти парникови газове екология

Ефектът върху крайната цена на тока от това, че от следващата година производствените централи ще трябва да купуват квоти въглероден диоксид няма да е повече от 10% в цената на едро и до 7% за цената за крайния потребител. България вероятно ще поиска дерогация за всички топло-електрически централи в страната. Това означава те да продължават да получават безплатно необходимите им квоти за емисиите от парникови газове, които изхвърлят в атмосферата.

За да се приеме подобно предложение държавата трябва да гарантира за дерогацията с инвестиции в пречиствателни съоръжения. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

По време на обществено обсъждане на промени в наредбата за определяне на цените на електрическата енергия Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ, заяви, че ефектът от това, че централите ще трябва да купуват квоти емисии, ще е повишаване на цената на тока за крайните потребители с 15 - 20%.

Семерджиев коментира промените с акциза върху метана и природния газ за отопление. Когато знаем точния размер на акциза върху природния газ, тогава ще кажем какъв ще е ефектът върху цената на топлинната енергия, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Още новини