Начало Новини Актуално Токът ще поскъпне от 1 юли 2011 година

Токът ще поскъпне от 1 юли 2011 година

Актуално
ток

Електроенергията ще поскъпне с около един процент от 1 юли и вероятно ще бъде направена промяна в съотношението между дневна и нощна тарифа, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. В момента се правят разчети как да се стимулира нощното потребление на електричество, за да има сигурност в системата.

Токът ще поскъпне минимално, въпреки доста по-високите искания на електроразпределителните дружества и предишните прогнози на Ангел Семерджиев. Електроенергията ще поскъпне в рамките на процент заради промяна на отделните тарифи.
„Ще структурираме още по-добре тарифите, правим анализ как се отразяват отделните тарифи на електроенергия, но средната продажна цена на практика няма да се променя за крайния потребител", каза шефът на ДКЕВР, информира econ.bg.
Засега от електроразпределителното дружество за София и Западна България - ЧЕЗ, не са се запознали с идеите за промени в разпределението на дневната и нощната тарифа. От дружеството обясниха, че искането им за увеличение на цената на тока с малко над 13 на сто се обосновава с инвестиционната им програма и инфлацията, но в крайна сметка последната дума има енергийният регулатор.

Ангел Семерджиев коментира и идеята на друго енергийно дружество - "Топлофикация - София", да се превърне и в топлинен счетоводител. Според него няма пречка топлофикационните дружества да предлагат и тази услуга. По думите му, ако те не я предлагат при по-добри условия, винаги ще има други топлинни счетоводители, които ще предложат такива.
В момента всички топлофикации са в добро финансово състояние и тези, които са на загуба, отчитат намаляване на загубите си.

Още новини