Начало Новини Актуално Токът – с до 2 % ръст, газът - с над 20 %, топлата вода поне с 15 % средно от 1 юли

Токът – с до 2 % ръст, газът - с над 20 %, топлата вода поне с 15 % средно от 1 юли

Актуално

Повишението на цената на електроенергията ще бъде с до 2 %, на природния газ - с над 20 %, а топлата вода ще поскъпне най-малко с 15 % средно за страната от 1 юли, според последните разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената на природния газ ще бъде по-висока поне с 20 % от 1 юли, заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев днес на заседанието на икономическата комисия в парламента.

Предложението за поскъпване на газовия доставчик „Булгаргаз” се очаква утре, но няма да е по-малко от 28 %, а резервите за стопяването му са много малки, предаде Агенция Фокус.
Поскъпването на природния газ ще се отрази и на цената на топлоенергията от 1 юли. Там ръстът ще е с 15 % средно за страната, без да е включено повишението на цената на газа.
Най-ниско ще е повишението в цената на тока – с до 2 % заради намалени загуби по мрежата. Вчера от ДКЕВР обявиха разчети за 5 % средно поскъпване.
По-евтиният ток обаче нямало да откаже абонатите на топлофикациите от услугата, според ДКЕВР.
Цените на топлоснабдителните услуги зависят от моментните цени на газа и курса на долара. Това може да се промени до отоплителния сезон в друга положителна посока. Считам, че ще успеем да създадем условия, които няма да доведат до масово отказване от отоплителната услуга и тя ще остане на приемлива цена, заяви Семерджиев.
Според него, такава цена е имало през януари 2009 г. – около 80 лв./МВт за Топлофикация София.
Електроразпределителните дружества са намалили загубите по мрежата и така са увеличи приходите си. Именно това комисията ще използва, за да свали цената на тока. Според председателя на комисията регулатор– това няма да причини проблеми в дейността на компаниите.
Нарушенията, установени от ДКЕВР при регулаторния одит, са свързани главно с условията, които от комисията са определили по лицензията, включително и това как да изнасят услуги и начина, по който те са структурирали своята дейност. Това обаче няма пряко отношение към цените, които са определени на базата на регулаторна рамка.
В момента трите ЕРП-та имат различни разпределения в тарифите си за върхова дневна и нощна електроенергия като цени.
ДКЕВР работи по една обща схема, така че трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН да работят по единна схема, която е съобразена с цялостната работа на системата.
Целта е Електроенергийният системен оператор да прави по-малки разноски за балансиране. През деня операторът трябва да включва допълнителни мощности, за да балансира по-високото потребление, през нощта трябва да ги изключва. Във върховите часове трябва да включва по-скъпи централи, като обикновено използва най-евтините централи. Затова цените трябва да благоприятстват намаляване на разликите между дневно и нощно потребление, обясни Семерджиев.
ЕРП-тата трябва изцяло да работят само с привлечен ресурс, който е и по-евтин.
Всяко неизпълнение на лицензионните условия се наказва със съответните глоби по закон, припомни председателят на регулатора.
Откакто са започнали дейност, е трябвало да инвестират само с привлечени средства, за да достигнат целева структура 50/50, каза той.
Доколкото регулаторната рамка е приета от комисията, тя може да я промени, заяви Семерджиев.
Чувствително са намалели жалбите, подадени в ДКЕВР за електроенергийния сектор след започване на регулаторните одити от комисията.
По думите му - не е било в полза на дружествата, че не са били проверявани детайлно.

Още новини