Начало Новини Актуално Тодор Великов, независим депутат: Министър Караджова отговори за обгазяванията като чиновник

Тодор Великов, независим депутат: Министър Караджова отговори за обгазяванията като чиновник

Актуално

"Отговорът на министър Нона Караджова на моя въпрос относно причините за многократното обгазяване на Стара Загора през месеците ноември и декември 2009 год. е лишен от всякаква логика. Тя не отговори като министър на околната среда и водите, загрижен за живота и здравето на близо 200 000 жители, а като чиновник.

Ако обгазяването се дължи на интензивния автомобилен трафик и заради отоплението с твърди горива, то тогава София би трябвало да бъде най-обгазения български град." Така коментира вчера пред областния всекидневник отговора, който екологичният министър Нона Караджова даде в петък в пленарна зала на актуалното му питане, старозагорският депутат Тодор Великов.
"Извършеният пълен анализ на комплекса от фактори, довел до превишаване на нормите за азотен диоксид, показва, че причината за емисиите са автомобилният трафик с наслагване на емисии от отоплението в битовия обществен сектор и от промишления сектор, в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия през този период, създаващи възможност за задържане на замърсители в приземния атмосферен слой през декември 2009 год." Това каза в своето обяснение пред депутатите министър Караджова за източниците за последните замърсявания на старозагорския въздух, най-интензивното от които бе на 23 декември.
"За мен няма съмнение, че източникът на замърсяване е ставащото на изпитателния полигон "Змейово". Министър Караджова не е наясно, че сонарните станции работят на оптичен принцип и при мъгливо време те не могат да дадат актуална информация за източника на замърсяване. Защо до месец ноември нямаше обгазявания, а те започнаха веднага след стартирането на поредната утилизация, която се извършва на полигона?! Освен това, в зависимост от посоката на вятъра, обгазявания бяха констатирани и в Казанлък. Това пак ли се дължи на изгорелите газове при засиления автомобилен трафик? Военните бяха обещали до местата, където се извършват взривове, да бъде поставена измервателна станция, но се оказа, че през миналата година тя е била премахната. Тук очевидно става дума за защитата на сериозни икономически интереси, в които е замесен и един от зам.-министрите на отбраната", заяви още пред "Старозагорски новини" Тодор Великов. Той обаче отказа да назове името на въпросния заместник на министър Николай Младенов, но пък коментира, че възстановяването на инж. Пенка Начева за шеф на РИОСВ не било случайно.
Според независимия депутат, който е организационен секретар на партия "Ред, законност, справедливост", скоро версията, че източник на обгазяванията е точно утилизацията на стари боеприпаси, извършваща се на полигон "Змейово", ще бъде доказана.
"Министър Караджова не посочи в своя отговор диагнозата на обгазяванията в Старозагорско, а без такава не може да бъде приложено и правилно решение на проблема. Затова нейният отговор не ме задоволява", каза в заключение независимият депутат.

Още новини