Начало Новини Актуално Тодор Великов, независим депутат: И с 9 депутати РЗС ще работи като парламентарна група

Тодор Великов, независим депутат: И с 9 депутати РЗС ще работи като парламентарна група

Актуално

Дори и с 9 депутати, ние ще продължим да работим като парламентарна група на партия "Ред, законност, справедливост" Ще бъдем затруднени, разбира се, от ограниченията на парламентарния правилник по отношение на независимите депутати, но никой не може да ни отнеме парламентарната трибуна, изказванията, нашите законопроекти.

Това каза вчера пред вестник Старозагорски новини старозагорският депутат Тодор Великов, избран с бюлетината на партия "Ред, законност, справедливост".
В петък депутатът Марио Тагарински подаде заявление в деловодството на парламента, че напуска парламентарната група на РЗС, която се състоеше от 10 народни представители. Така формацията на Яне Янев ще трябва да напусне зам.-председателското място в Народното събрание и парламентарните комисии, които оглавява. Самият Янев е шеф на парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси.
Вчера Великов определи случилото се като "много неприятна история". "До към 14.00 часа в петък всичко в групата течеше без напрежение, Тагарински подписа и двете декларации от името на ПГ на РЗС. Към 15.40 не самият Тагарински, а негов сътрудник бе депозирал молбата му за напускане на групата, без мотиви, без аргументи. РЗС е консервативен проект на 200 хиляди българи, а след случилото се, сигурен съм и на 300 хиляди избиратели, и всеки, който се опитва чрез такива мръсни и непочтени номера да пренебрегне този факт, ще получи съответния отпор. Явно някой силно се уплаши от този проект. За нас Бойко Борисов носи отговорност за случващото се в дясното политическо пространство, и в частност в РЗС", каза още за вестника ни Тодор Великов след срещата на ръководството на РЗС с премиера Борисов.
Вчера Янев заяви пред медиите, че ако групата на РЗС не бъде възстановена до 9 часа в сряда, хората му ще атакуват всеки, който се опита да ги спре. Той ще внесе предложение в Народното събрание да се промени правилникът, в който е записано, че минимумът за брой депутати за съществуването на парламентарна група е 10 души. Лидерът на РЗС ще настоява минимумът да бъде 8.
"Никога досега не сме поставяли този въпрос, но считаме, че 10 депутати от 209 пропорционално избрани такива (бел. авт. - мажоритарните народни представители са 31) са 8.36% от състава на Народното събрание и парламентарна група може да съществува и с 8-9 депутати", коментира Тодор Великов.

Още новини