Начало Новини Актуално Тодор Чобанов: Стара Загора трябва да работи за развитие на културния туризъм

Тодор Чобанов: Стара Загора трябва да работи за развитие на културния туризъм

Актуално
Среща в Стара Загора

Стара Загора и регионът имат всички предпоставки с богатото си културно-историческо наследство да се превърнат в привлекателна туристическа дестинация. За целта, обаче, трябва да се работи целенасочено и мотивирано с този капитал, с който разполагате, да се прави успешен бизнес.

Това заяви зам.-министърът на културата Тодор Чобанов на среща с историци, археолози и общественици в Стара Загора.

Голямото предизвикателство пред България е как да се появи на картата на международния туризъм. Задължително условие е да се създадат атракции, които да привличат туристи, да се създадат и подходящи маршрути, каза още Тодор Чобанов.

В Стара Загора задължително трябва да бъдат популяризирани Неолитните жилища, защото те са неразработена златна мина. Трябва да се изгради цялостна режисура, да се използват съвременни технически средства - мултимедии, лазери, за да се привличат туристи. Другият акцент е тракийското наследство и артефактите от римската епоха.

За да се предложи качествен туристически продукт, трябва всички обекти да са в отлично състояние и това може да стане в партньорство между местната власт и туристическия бизнес, заяви Тодор Чобанов.

Зам.-министърът на културата акцентира и на развитието на биотуризма, който тепърва ще се развива и ще стимулира свързаните дейности - като производство на храни, например.

Вашият регион е изключително плодороден и това трябва да се използва максимално в съчетание с минералните води, посъветва още зам.-министърът на културата.

Той заяви, че е необходимо бързо да се изработи подземен кадастър, защото Стара Загора е богата на артефакти и е необходима ясна програма къде трябва да се правят проучвания.

В срещата с Тодор Чобанов участва и Живко Тодоров, кандидатът за кмет на община Стара Загора, издигнат от ПП ГЕРБ. Той заяви, че развитието на културния туризъм е сред приоритетите в неговата програма. За да се привличат туристи, трябва общината да разполага с добра инфраструктура, архитектурен достъп и добре работещи свързани с туризма дейности. За целта е необходима комплексна програма, каза Живко Тодоров.

Тодор Чобанов посъветва местните власти да подходят стратегически и да разработват проекти по европейските програми, за да развиват туризма.

Археологът Дияна Димитрова предложи част от средствата от туризъм да се връщат в общините и да се инвестират в наука и археологически проучвания.

 

Още новини