Начало Новини Актуално Тодор Чобанов: Общините трябва да бъдат основен играч за развитие на културния туризъм (видео)

Тодор Чобанов: Общините трябва да бъдат основен играч за развитие на културния туризъм (видео)

Актуално
Тодор Чобанов - Бузовград мегалит

Основен играч за развитие на културния туризъм са общините и те трябва да работят сериозно и много ангажирано по темата, още повече, че в лицето на правителството имат добър партньор, заяви зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Той посети уникалното култово съоръжение Вратата на Богинята на Мегалита край казанлъшкото село Бузовград, придружаван от областния управител на Стара Загора Йордан Николов и заместничката му Галина Стоянова, която е кандидат за кмет на ГЕРБ в Казанлък.

На Мегалита беше направена възстановка на ритуала почит и благодарност към природата.

Убеден съм, че Долината на Тракийските владетели има потенциал да бъде включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, но за да стане възможно това, всички обекти трябва да са в отлично състояние.

В тази връзка Тодор Чобанов и Галина Стоянова отправиха критики към ръководството на община Казанлък заради пропуснати средства за поддържане на уникалните исторически паметници, защото не се възползва от възможностите, които осигуряват еврофондовете.

Изпуснатите средства обричат гробниците дълго време да стоят затворени с железни врати, недостъпни и без инфраструктура, докато се отвори нова мярка по оперативните програми, която да финансира подобни проекти, каза Галина Стоянова.

Тодор Чобанов обеща да съдейства Мегалита да бъде обявен за паметник на културата, както и да се работи за неговия инфраструктурен достъп.

Мегалита край Бузовград е толкова значим колкото и Стоунхендж. Той дава със същата точност оценка на даден хронологичен момент във времето. Ако паметникът се социализира и се популяризира, ще привлича хиляди туристи от цял свят, увебедне директорът на Астрономическата обсерватория в Стара Загора Алексей Стоев.

На 22 септември - в деня на есенното равноденствие, на Мегалита край Бузовград ще се състои национален празник под надслов Почит и благодарност към природата.


Видеото в youtube

Интервю със зам.-министъра на културата Тодор Чобанов за усилията на министерството и на Областна администрация - Стара Загора, насочени към това регионът на Стара Загора да се превърне в привлекателна туристическа дестинация и за позицията му за възстановяването на друвния тракийски град Севтополис


Видеото в youtube


Интервю с Алексей Стоев, съвременният откривател на мегалита край Бузовград, за значението на праисторическия астрономически уред


Видеото в youtube

Още новини