Начало Новини Актуално Тодор Чобанов: Ески джамия трябва да се превърне в туристическа атракция

Тодор Чобанов: Ески джамия трябва да се превърне в туристическа атракция

Актуално

Общината следва да превърне култовия комплекс Ески джамия в туристическа атракция Музей на религиите - заяви в Стара Загора зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. - Философията на Европейския съюз е общините да се занимават с инвестиционна дейност.

Направена е достатъчна инвестиция от държавата за този обект и не бива да се допусне дреболии от кухнята да спират дейностите по Музея на религиите, пише вестник Старозагорски новини.

Чобанов препоръча на бъдещото кметско ръководство на Община Стара Загора първата стъпка да бъде обявяване на конкурс за идейни проекти за интегралното решение на Музея на религиите, за експозицията, за способите, които се използват. Единствено условие, което трябва да бъде поставено пред кандидатите, е използването на съвременни технологии - мултимедии, лазери, холографски съоръжения и пр. Според зам.-министъра, има ли ясна, силна идея, средства ще се намерят.

Независимо че предстои административно оформяне на стопанисването на базата, обектът е интересен дори и така, но недостатъчно, за да бъде сериозна туристическа атракция - каза за медията ни Тодор Чобанов. - Според мене не би следвало да има проблем с допуска на желаещите да посетят това място. Всичко е въпрос на мениджмънт. Докато се прехвърля обектът формално, може да се създаде организация с Министерството на културата музеят да бъде упълномощен да отваря за посетители.

Културно-историческото наследство и превръщането му в туристическа индустрия беше темата за среща на зам.-министъра с историци и археолози, библиотекари, представители на културата от Старозагорска област. Тя беше организирана от зам.областния управител Димитър Драчев. На нея присъстваха народните представители от ГЕРБ Недялко Недялков, Нели Калнева, Живко Тодоров (който е кандидат за кмет на Община Стара Загора), областният управител Йордан Николов и археоложката Диана Димитрова.

Три са основните теми за областта, които могат да правят туристически бизнес - праистория, тракийска цивилизация и римска античност. И трите крият огромни, неизползвани възможности. Според д-р Чобанов всички предлагани обекти следва да са в отлично състояние. Да се разработи областна и общински стратегии за развитие на туризма. Общините, заедно с туристическия бизнес, да предложат различни интересни маршрути. Да се направи подземен кадастър.

Общината да промени философията си за разпределяне на средства. Археологията следва да бъде осъзната като важен икономически потенциал.

Община Стара Загора трябва да направи всичко възможно да примами пътуващите по Автомагистрала Тракия да посетят културно-историческите и религиозните забележителности. За съжаление в стартиралия Национален туристически портал, който представя 470 обекта на различни езици, Стара Загора присъства само с 4 позиции.
Нужна е сензация! - каза Тодор Чобанов. - Сензациите са част от туристическия обмен!

Още новини