Начало Новини Актуално Точно след година - пълна забрана на тютюнопушенето

Точно след година - пълна забрана на тютюнопушенето

Актуално
Цигари

Министерство на здравеопазването възнамерява да се въведе пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Датата, която ще заложим в Закона за здравето е 1 юни 2012 г., каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, съобщиха от пресцентъра на МЗ. В цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети като кадмият влияят зле на репродуктивната система.

При мъжете например пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт. Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средното тези бебета тежат с 200 грама по-малко спрямо бебетата, родени от непушачки.

Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените. Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма. Важно е да се знае, че по време на бременност е вредна дори една цигара на ден. Но, ако жената спре вредния навик до третия месец, детето й ще се развива при същите условия, както и на майка непушачка. За съжаление  около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца. Целта на МЗ е все по-малко хора да посягат към вредния навик.

Тематични проверки за пушене в лечебните заведения от медицинския персонал или бременни жени започват от 6 юни в цялата страна. Те ще продължат 3 месеца и ще се извършват от Регионалните здравни инспекции към МЗ. След привършването им лечебното заведение с най-малко нарушения ще получи отличие. Проверките са част от националната кампания „Бременност без тютюнев дим”. Тя се организира от МЗ и АГ-болница „Шейново” с подкрепата на „Майчин дом”, „Света София” и пациентските организации „Искам бебе” и „Зачатие”. Целта на кампанията е да запознае младите жени с вредата от пушенето по време на бременност и така да намали рисковете за раждането на бъдещите им деца. Затова в трите болници от началото на месец юли ще започнат да работят и училища за бременни, където бъдещите майки ще слушат за вредата от цигарите. Подобни семинари ще се изнасят и от пациентските организации в страната. Освен това ще се направи проучване сред бременните жени дали са пушили и дали знаят как влияе вредния навик на бъдещото им бебе. За тази цел те ще попълват специални анкетни карти, разпространявани от лекарите в трите болници и структурите на пациентските организации в страната. Ще бъде създаден и сайт за безплатни онлайн консултации за вредата от цигарите. В края на ноември ще се отчетат и резултатите от проверките, обучението и анкетите.

Още новини