Начало Новини Актуално Точковата система за пенсиониране отпада от 1 януари 2011 г.

Точковата система за пенсиониране отпада от 1 януари 2011 г.

Актуално
Стара Загора

С по 4 месеца на година да се увеличава осигурителният стаж за пенсия от началото на 2012 г. до достигане на 37 години за жените и 40 години - за мъжете. Това реши парламентът, който днес прие на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

От началото на 2011 г. отпада т. нар. точкова система за пенсиониране, по която през последните 10 години се определяше кога човек има право да се пенсионира, съобщи econ.bg. Тя даваше възможност за по-гъвкаво пенсиониране на хора с недостигащ стаж, които можеха да компенсират липсващите години труд с по-висока от необходимата възраст.
От догодина право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години от жените и 34 години стаж, а за мъжете - навършени 63 години и 37 години осигурителен стаж.
От 31 декември 2020 г. възрастта за пенсиониране се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 6 месеца, докато стане 63 години за жените и 65 години - за мъжете. Промените предвиждат в случай, че лицето няма право на пенсиониране до 31 декември 2020 г., според критериите, го придобива при навършване на 65 години за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.
До 2014 година пенсиите за първа и втора категория труд ще се изплащат от държавното обществено осигуряване вместо от професионалните пенсионни фондове. Сегашните условия за пенсиониране в първа и втора категория труд се запазват до края на 2014 година.
От 2017 година вноската за пенсия ще се повиши с 2%. Тези пари ще се насочат към универсалните фондове. Там вноски правят работещите в масовата трета категория труд.
За осигурителен стаж при пенсиониране да се зачита времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, ако внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, решиха още депутатите.
Осигурителният стаж се зачита за времето, за което са внесени вноските, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност. Всички вноски обаче трябва да бъдат платени накуп по банков път. Не беше приета идеята това да става разсрочено.
От опозицията се противопоставиха на идеята, защото висшистите излизат по-късно на пазара на труда, което с промените прави почти невъзможно достигането на изискуемите години за пенсиониране. При това положение ще им се налага да си докупуват осигурителен стаж, но те ще трябва да плащат всички вноски накуп.
Около 5000 лева ще трябва да плати всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж, изчислиха от опозицията.
Народните представители приеха и нови изисквания, при които да се изплаща парично обезщетение за безработица. Това може да стане ако безработният е подал заявление до териториалното поделение на НОИ в срок от три месеца след прекратяване на осигуряването си, или ако до 7 дни след тази дата се е регистрирал като безработен в Агенцията по заетостта.
Според Хасан Адемов от ДПС с разделянето на стаж и възраст за пенсионираните социалното законодателство губи своята гъвкавост. Мнозинството депутати отхвърлиха предложението на Адемов до 31 декември 2011 г. право на пенсия да имат жените, навършили 60 години, и мъжете - 63 години, които имат сбор от възраст и осигурителен стаж, съответно 94 точки за жените и 100 точки - за мъжете. Според Адемов ощетени ща са хората в предпенсионна възраст.
Искат ли хората увеличаване на стажа и възрастта, попита председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев от Коалиция за България. Според колегата му от левицата Янаки Стоилов, един от въпросите е дали това правителство може да се нагърбва с такава дългосрочна задача, която надхвърля неговия мандат, при положение, че няма последователна социална политика и сега.
Цветан Костов от Синята коалиция отбеляза, че точковата система е спорна и занапред дори ще е контрапродуктивна. В промените на кодекса той вижда шанс след 10 години безвремие реформата в пенсионното осигуряване да тръгне и да се развива.
От Коалиция за България прогнозираха, че и през следващия мандат ще трябва да се правят промени.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че няма по-гъвкав вариант за пенсионна реформа от приетия днес.
С промените в Кодекса за социално осигуряване се цели до 2017 година да бъде ликвидиран дефицитът в държавното обществено осигуряване, предаде БНР.
----------------------
Приетите от парламента промени в условията за пенсиониране ще ощетят около 7 хиляди подземни работници, посочиха от КНСБ. Миньор, който се пенсионира тази година, ще получава, по-висока пенсия от свой колега, който ще направи това догодина. Причината е в новите условия за приравняване на стажа от първа към трета категория труд, който е по-неблагоприятен.
От синдиката смятат, че точковата система - сбор от възраст и стаж, трябва да се запази и догодина, за да има по-плавен преход в пенсионната реформа.
Синдикатът протестира и срещу факта, че работодателите ще могат автоматично да освобождават от работа хората, които отговарят на условията за пенсиониране, но продължават да работят по свое желание. Това, според КНСБ, противоречи на желанието на управляващите да удължават трудовия живот.

Използвана е информация на БТА, БНР и Дарик радио

Още новини