Начало Новини Актуално Тихомир Томов: Сегашните управляващи на Стара Загора ще са на власт до пролетта на 2011 г.

Тихомир Томов: Сегашните управляващи на Стара Загора ще са на власт до пролетта на 2011 г.

Актуално

Знаех, че няма да изкарам и 6 месеца като зам.-кмет на община Стара Загора, връща се назад Тихомир Томов.

- Г-н Томов, защо тръгнахме в атака срещу действията на администрацията на проф. Светлин Танчев и какъв мотив Ви води: реваншизъм заради напуснатия зам.-кметски пост, или желание за прозрачност пред обществеността?
- Мотивът е същият, който ме водеше от началото на 90-те години на миналия век, когато започнаха тъй наречените промени. Помните в "Автобусни превози", където работех като началник-гараж, дойде тогавашният министър на транспорта Александър Александров, поканен от членове на "Подкрепа" и кмета Антон Андронов. Още оттогава, виждайки, че започва някаква разруха, аз, естествено, реагирах и знаете как се развиха тогава събитията в Стара Загора. После станах управител на фирмата, започнах да критикувам управлението на проф. Цанко Яблански, който беше кмет, в частта "Транспорт", с наследника му Евгений Желев също имахме сериозни пререкания.
Винаги съм действал в името на обществения интерес, така съм възпитан. В по-голямата политика - с "Атака" през 2006 г., аз участвах в 4 последователни избора и натрупах доста богат опит. В момента, в който областният координатор на "Атака" заведе дело за касиране на избора за общински съветници - при най-добър резултат в България, усетих, че се случва нещо нередно.
Влизайки в Общината, си бях рекъл, че няма да изкарам там повече от 6 месеца, защото преговорите за моето махане започнаха преди да бъда назначен! Не си правих илюзии, защото добре познавах хората наоколо. Идеята ми беше с 9 съветници (колкото имаше "Атака" при влизането си в ОбС, б.а.) и със сериозен гръб да предотвратим всички грешки, които биха сторили професорите от Тракийския университет. И аз тогава казах на Михаил Михайлов (областния координатор на "Атака", б.а.) - сега ти си Ахмед Доган!

- Имате предвид, че той е балансиращата партия в местния законодателен орган?
- Да, той е балансьорът. Винаги съм държал на мъжката дума, а във властта се оказа, че пред мен стоят мъже само по лични карти! Ако след преговорите с ГЕРБ се бяха сбъднали договорките, сега тези неща: премахване на павилиони, отстъпено право на строеж, узаконяването на незаконни обекти, даването на обекти на общински съветници, ако бяхме там с 9 съветници, това нямаше да стане! Аз, като човек, съм много последователен, моите ходове са предвидими. Но видях, че тези хора нямат морал, нямат политическа воля и, трето, не са силни като мъже. Когато израелският посланик написа писмото срещу мен, те си глътнаха граматиката!...

- Не Ви ли е обидно, че подадохте оставка заради външни на общината хора?
- Сам си подадох оставката, защото "Атака" обяви, че вече не съм техният човек. Значи, аз съм един от "Атака" и след като тя не ме припознава, абсолютно морално беше да си подам оставката вед-на-га! Някои мои приятели съжаляваха, казваха ми, че в Общината мога да помогна много, но аз не се поколебах, защото знаех, че давам пример, който никой не последва. В момента в Общината има поне едно 7-8 души, които веднага трябва да си тръгнат, не да чакат някой да ги покани.
Аз реших да започна открита война срещу всички в управлението, които са некадърни и вредни за старозагорци. А тези, които работят в Общината и са точно на своите постове, не смеят да се обадят и да проявят самоинициатива, за да не изгубят работните си места.
Аз навремето в "Автобусни превози" имах опозиция, отгледана от предишния кмет и да Ви кажа откровено - хората, които ставаха за работа, си останаха там и до ден-днешен. Не съм си позволил да махам хора, които са кадърни.

- Какво очаквате да се случи през последната година от мандата на това управление?
- Аз не очаквам те да изкарат докрай своя мандат. Защото съм инициатор на цялата кампания, която в момента се заформя в прокуратурата. Писал съм второ писмо на главния прокурор Борис Велчев и имам отговор, естествено. Писах писмо на Цветан Цветанов с молба за помощ и подкрепа, които получих. Ходих да помагам на екипа и открихме този липсващ документ, който не беше даден на прокуратурата. Сега прокуратурата официално си го изиска.

- Разяснете с няколко изречения за какво става дума...
- Става дума за първата заповед за компенсация на пенсионерските пътувания за "Автобусни превози", която касае много сериозна сума. В рамките на 2 седмици и малко отгоре излиза втора заповед, в която сумите са различни. Сумата е много завишена, незаконно преведена и основанието е незаконно. В първата заповед основанието е решение № 198 на Общинския съвет на Стара Загора - погледнете това решение, в него пише само, че билетите за тролейбусния транспорт се завишават от 60 на 80 стотинки.
Ама се случва, защото повечето общински съветници, които са в Общинския съвет, изобщо не ги интересува какво се случва в общината, другите ги интересува да вземат някакъв имот, а трети изобщо не вдяват за какво става дума! Защото само ние от "Нова сила" сме реална опозиция и си довеждаме нещата докрай. Ние нямаме имоти и не се стремим към имоти, затова нашето мислене е изчистено. Когато обмислям нещо, не залагам на далаверата. Танчев само трябваше да се вслушва повече в опозицията и щеше да си изкара мандата.

- Докога смятате, че ще се задържи тази управа на власт?
- До пролетта на следващата година. Мисля, че до месец ще започне досъдебното производство, след което прокуратурата би могла съвсем спокойно да поиска отстраняване на кмета.

- Как "Нова сила" ще участва в следващите местни избори, редовни или предсрочни?
- Уставът на "Нова сила" е категоричен: и безпартийни могат да влязат в нашите листи. Вече сме в преговори с определени хора: от спорта, архитекти, лекари, учители... Листата ни с кандидатите за общински съветници ще бъде обявена доста напред във времето, поне 6-7 месеца преди изборите. Общината си замълча за нашия клуб: поискахме разбито помещение в блок 19 на "Батенберг", където от 10 години нищо не се извършва. Поискахме да го оправим, да го ползваме и да плащаме наем, ама на Общината явно не й трябват пари!

- Свой кандидат за кмет или подкрепяте този на десницата?
- Категорично наш! Очаквам да ни подкрепят всички членове и симпатизанти на "Атака", която вече е под 3%.

Интервю: вестник Новината

Тихомир Томов
Томов (най-вдясно) посочва пред журналисти първата си публикация в местния печат - в левия вестник Днес отпреди 17 г.

Още новини