Начало Новини Актуално Тихомир Томов - бивш зам.-кмет на община Стара Загора: ВКП разследва неправомерно изплатени пари на превозвачи

Тихомир Томов - бивш зам.-кмет на община Стара Загора: ВКП разследва неправомерно изплатени пари на превозвачи

Актуално

На пресконференция вчера членът на ПП "Нова сила" и бивш зам.-кмет на община Стара Загора Тихомир Томов информира, че по разпореждане на Върховната касационна прокуратура се разследват неправомерно изплатени 604 000 лева на автобусния и тролейбусния транспорт в Стара Загора.

Парите били преведени като компенсация за пенсионерските карти за пътуване през 2009 година. Според Томов това е станало със заповед на кмета проф. Танчев, без решение на Общинския съвет. На свое заседание местният парламент бил гласувал само 50 000 лева.
Проверката на ВКП била разпоредена на 5 май 2010 г., а срокът за приключването й бил 40 дни. Томов заяви, че първоначално със случая се е занимавала Икономическа полиция, но впоследствие работата поели от ДАНС. Срокът обаче отдавна бил изтекъл, а наблюдаващият прокурор си направил отвод. Томов изпратил втори сигнал до ВКП и в петък получил отговор. В него било записано, че в срок от една седмица окръжният прокурор Константин Тачев щял да го покани и да го информира за хода на проверката, пише вестник Старозагорски новини.
Бившият зам.-кмет твърди, че въпросните 604 000 лева са три пъти повече от полагащите се на превозвачите като компенсации за пътуването на пенсионерите с намаление. През последните години Общинският съвет гласувал по това перо между 50 и 100 хиляди лева. Томов заяви, че разполага с всички необходими документи, а преведените през 2009 година пари на практика представлявали източване на местния бюджет.

Още новини