Начало Новини Актуално Тестването на маслото дава информация за състоянието на машината

Тестването на маслото дава информация за състоянието на машината

Актуално

Търговско-промишлена палата – Стара Загора организира презентация на услугите, които извършва СЖС – България. Сред тях са тестове и анализ на продукти, сертификация и строителен надзор. Дружеството се намира в Бургас, където е и Лабораторният комплекс за цялостен контрол на продуктите на Лукойл Нефтохим. Фирмата е подновила дейността си в България през 1991 г. Нейната централа се намира в Женева и има 120-годишна история.

SGS

Цветан Томицин - началник на отдел Нефт и нефтопродукти в дружеството представи новаторски подход за изпитване на горива и масла, използвани за превозни средства и машини, за съответствие с регулаторните изисквания към тях и как могат да се спестят разходи.Цветан Томицин
Сложните машини могат да бъдат сравнени с човешкото тяло. Благодарението на кръвните проби, лекарите диагностицират здравословния проблем. По същия начин тестовете на маслата носят информация за състоянието на машината, обясни Цветан Томицин.

СЖС - България (SGS) разполагат с много прецизен апарат, който определя съдържанието на всички метали в маслото. Чрез този метод могат са се предотвратяват сериозни аварии. Подходът за диагностициране на машините чрез маслата е познат и широко приложим в Европа, но той все още е непознат у нас и целта на специалистите е да запознаят с него представителите на бизнеса, за да могат да се убедят в неговите ползи.

Цветан Томицин коментира още един важен въпрос. От 1 януари е в сила стандарт Евро 5 на ЕС. Според него съдържанието на сяра в горивата е намалено 5 пъти и трябва да бъде максимум 10 милиграма на килограм. Търговците трябва да бъдат добре информирани за специфичните условия по транспортиране е и съхранение на горивата, за да избегнат солените глоби от 10 000 лв.
Не е необходимо горивото умишлено да бъде компрометирано. достатъчно е само да бъде поставено в съд, в който преди това е имало гориво, което не отговаря на изискванията, обясни Томицин. същият ефект се получава и при неправилно транспортиране. Контрабандните горива могат да бъда засечени именно по показател завишено съдържание на сяра.

Експерти на СЖС - България представиха пред участниците във форума още: методи за изпитване на електрически уреди, съоръжения и машини, попадащи в обхвата на Наредбите за безопасност на машините, за  електромагнитна съвместимост и за ниско напрежение и какви са условията продуктите да пълучат СЕ маркировка. Коментирани бяха и въпроси, свързани със строителния надзор, осигуряващ контрол в съответствие с изискванията на инвеститорите, сертификация на системи за управление, които осигуряват конкурентно предимство на националните и световните пазари.

 

Семинар на SGS

Семинар на SGS

Семинар на SGS

Още новини