Начало Новини Актуално Тера груп АД навлиза в нови дейности

Тера груп АД навлиза в нови дейности

Актуално

Тера груп АД почти напълно спря строителните си дейности. Причината е  икономическата криза и ситуацията в тази сфера едва ли ще се промени в близките години, казва Динко Пенев, собственик и управител на Тера груп. Холдингът се насочва към нови дейности - и в кризата се оказа, че това е правилна посока. Те са свързани с екология, енергетика и алтернативна източници на енергия.

Динко Пенев е роден на 6.12.1960 г. в Коньово, Новозагорско. Завършил е текстилен техникум в Сливен и икономика на туризма в НБУ. Навлиза в частния бизнес през 1985 г. Собственик и управител на множество фирми, на холдингите Тера груп АД, Евразия и телевизия EBF. Семеен, баща на три деца.

- Г-н Пенев, какво се случва с Тера груп АД, с комплекса Ви край Стара Загора?

- През последните три години присъстваме в публичното пространство най-вече с медията ни - телевизия EBF, организираме форуми и събития, за съжаление в София, защото рядко старозагорският бизнес и потребители ползват нашите възможности. Но може би вината е двустранна. Аз оставам отворен.

Комплексът Тера груп не го ползваме по предназначение. Брат ми живееше тук и след като почина преди 3 години, практически съм го затворил за външни хора и мероприятия. Отдалечени сме от града, което българинът възприема като недостатък. Оказа се и че НЕ МОЖЕМ ДА СME КОНКУРЕНТНИ НА НОВОСТИТЕ. Не мисля, че отново ще го пуснем. Всичко в комплекса е съхранено, опитваме се и да го реиновираме, тази година например, подготвяме нова визия на басейна и само него и дискотеката ще пуснем за сватби, фирмени празненства и други мероприятия. Ползва се от хора, на които не мога да откажа, на лична основа, така решихме.

- В кои сфери е бизнесът Ви?

- Строителството е почти стопирано и в момента обемите ни са незначителни. Такава е икономическата ситуация и не очаквам да се промени в близките години. Ние НАВЛИЗАМЕ В ДРУГИ СФЕРИ, в на пръв поглед, нестандартни дейности, но в кризата се оказа, че сме избрали правилна посока. Работим дейности, свързани с екология и енергетика - алтернативна енергетика. Представители сме на няколко западни фирми, които се занимават с технологично оборудване за преработка на отпадъци и съоръжения за биомаса, както и за пречистване на питейни води за населението. Разработваме проекти, правим стратегии, свързваме потенциални инвеститори... Убедени сме, че не само в България, в цял свят това ще е сред най-големите приоритети.
Осъществихме няколко разговора с местния бизнес на Стара Загора, с общинското ръководство на Казанлък, Раднево. Виждам консервативно мислене в региона. Липсва смелост да се реагира остро, да се тръгне напред.

- По-конкретно?

- Например, депата за отпадъци. Не смятам, че е добре община Стара Загора да се обвърже с направата на депо, с ангажимент след запълване на първата клетка да инвестира в следваща. От кой бюджет, какъв ще е крайният икономически ефект, след като през 2020 г. по закон не може да има такива депа? Защо трябва да правим нещо, което вече не се прави по света?
БЪДЕЩЕТО Е В ПРЕРАБОТКАТА НА ОТПАДЪЦИТЕ Това е световно решение, не на Тера груп. Съвпадението, че имаме отношение към конкретни производители, обърква обществеността. Ние искаме алтернатива - най-качествена, най-перспективна, най-изгодна икономически. И която ще снижи разходите по преработка на отпадъците.

- Вашата фирма инвестира ли в определен проект?

- Във всичко това ние повече от 2 години участваме с изключително много инвестиции. В момента правим в няколко града пилотни проекти. Не знам дали Стара Загора ще е сред тях, по обективни причини. Става въпрос за термолиза -безгоривно унищожаване на отпадъци и производство на еленергия от отделяния газ. Правим стратегически и икономически анализ за присъствието на такъв продукт на нашия пазар. Това са т. нар. градове на бъдещето, в които изх-върляш-преработваш-из-ползваш. ПРОЕКТЪТ SAES НАПРИМЕР, Е ЗА ПЪЛНА ПРОМЯНА на определени квартали, производство на енергия от битови отпадъци, тотална подмяна на диодно осветление, което намалява до 10 пъти разхода на енергия.
Не съм откривател на технологии, а обединител на технологии, които са се доказали по света и могат да се приложат в България. Направили сме анализи за Трявна, Раднево, в момента водим разговори за Нова Загора. В Казанлък вероятно ще реализираме повече от един проект. Ще санираме два квартала, ще произвеждаме електричество от биомаса. Очаквам да подпишем договор за доставка на биомаса. Ще произвеждаме ел.ток, топла вода, която ще отиде в кварталите. Предложихме SAES първо на община Стара Загора, но кметът възложи проучването на комисия, в която 6 от 9-те члена бяха деца - обидно... СТРАДАЛ СЪМ ОТ ПОГРЕШНИ БИЗНЕС РЕШЕНИЯ, човек се учи от тях, стига да не се прекали. Опитвам се да покажа, че това е правилно.

- Очакванията Ви за икономическата криза? Чувствали се в медията Ви, която е с икономическа насоченост?

- Пикът ще е през зимата. Телевизията ни е гледаема. Екипът е изключително добър, прави и невъзможното. Преминахме през какви ли не перипетии, радостно е, че всеки месец имаме развитие. Търсим новости. От няколко дни имаме и сутрешен блок с Милен Цветков. От 800 000 зрители 99% са активни хора от бизнеса, които движат България. Това е висока оценка и лично за мен.

- Вестник Национална бизнес поща има рубрика Баща след 45, какъвто станахте и Вие след раждането на Динко-младши. Какво Ви носи зрялото бащинство?

- Само в България казваме, че да станеш баща на 45 г. е късно. Няма такова нещо. Смятам, че ВСЕКИ, КОЙТО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ, ТРЯБВА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ДЕЦА, без значение на каква възраст е. Бях на 2S г., когато станах баща за първи път, тогава се отдавах основно на работа. Казвах си - има време. Сега оценявам, че няма и балансирам между работата и семейството. Динко-младши е на 2 г. и половина и като всяко дете, носи само позитиви. Нов живот е за мен, зарежда ме с енергия, дава ми стимул, самочувствие. А аз на него -максимално внимание. Длъжник съм на дъщерите Жулиета и Иванета. Те вече са големи, Жулиета е на 24 г., живее в Англия. Иванета е на 21 г., в София, занимава се с енергийните проекти.
Не искам да минават по моя труден път, но - каквото си изберат. Желая да са с равни условия с връстниците си от всички страни.

Още новини