Начало Новини Актуално Тенчо Руканов остава председател на ОбС Стара Загора

Тенчо Руканов остава председател на ОбС Стара Загора

Актуално

Шест гласа не достигнаха за приемането на дневния ред на извънредната сесия на Общинския съвет в Стара Загора вчера, провокирана от 17 старейшини начело с БСП, които поискаха смяната на председателя на ОбС Тенчо Руканов и избирането на нов. Те обвиняват Руканов в толериране на изпълнителната власт и осигуряване на комфорт на кмета, избирателно внасяне на материали в услуга на общинската администрация, неизпълнение на част от приетите програми за работа и използване на служебното положение за противопоставяне на други общински съветници.

Според опонентите на 17-те, аргументите са несериозни и неоснователни, а освен това са и в разрез със Закона за местното самоуправление и местната администрация. Там е записано, че председателят може да бъде сменен, ако в продължение на три месеца не изпълнява задълженията си или е трайно възпрепятстван да го стори. Руканов присъствал на всички сесии, участвал активно в работата на отделните комисии и искането на смяната му било на лична основа.
Спас Пашов (Нова сила) беше категоричен, че Руканов наистина присъства на всички заседания, но това не означавало, че изпълнява задълженията си. В подкрепа на мотивите за смяна той цитира точки от Правилника за работата на Общинския съвет и подчерта, че сесията е свикана, за да се реши дали Руканов да продължи да изпълнява задълженията си или не, пише вестник Старозагорски новини.
Точка на изказванията сложи предложението на Николай Шопов (ЛИДЕР) за край на дебатите и преминаване в режим на гласуване. Предложението на Биволарски за тайно гласуване не събра необходимото мнозинство, въпреки думите на соц. лидерът, че изпълнителната власт е оказала изключителен натиск върху общинските съветници. Румяна Присадашка (ГЕРБ) контрира, че до нея не са стигали никакви слухове или намеци за натиск и че лично за нея е обидно дневния ред да се гласува тайно. При явното гласуване пък предложението за дневен ред беше подкрепено от 20 съветници, 24 бяха "против", а един - "въздържал се".

Още новини