Начало Новини Актуално Температурите през февруари ще се понижат до минус 20 градуса

Температурите през февруари ще се понижат до минус 20 градуса

Актуално
Студ

Очаква се средната температура през февруари да бъде около и под нормата, а сумата на валежите – около нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15 и минус 20, при изясняване не е изключено и по-ниски. Най-високите температури през февруари ще бъдат между 11 и 16 градуса.

Такава е месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, съобщи дежурният синоптик Гергана Козинарова, цитирана от Агенция Фокус.

В началото на месеца ще бъде много студено. Тогава ще се реализират и най-ниските температури. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, но ще има и периоди, когато ще е значителна и ще прехвърча слаб сняг, но съществени валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Впоследствие, към средата на десетдневието температурите ще се повишат.

През второто десетдневие времето ще и по-променливо и по-меко. Очакват се чести превалявания от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд.

И през първата половина на третото десетдневие се очаква да има превалявания. Температурите няма да са много ниски. През последните дни от месеца вероятността за валежи е малка.

Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите – малко. Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета е от минус 1 до 1˚, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5˚, а в планините – между минус 8 и минус 4˚.

Още новини