Начало Новини Актуално Теменужка Петкова: Енергийната сигурност е важен акцент в нашата работа

Теменужка Петкова: Енергийната сигурност е важен акцент в нашата работа

Актуално
IMG 7491Енергийната сигурност е важен акценти в нашата работа, защото тя е част от националната сигурност и икономическата стабилност в страната. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща на високо равнище в рамките на работната група за стратегически диалог със САЩ. За срещата в София пристигна Мелани Кендердайн – директор на Службата за енергийна политика и системен анализ към Департамента по енергетика на САЩи съветник на секретаря по енергетика.
Г-жа Кендердайн бе посрещната в Министерството на енергетиката от министър Теменужка Петкова и заместниците й Антон Павлов и Николай Николов. В разговорите участваха също посланикът на САЩ в България Марси Рийс, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Жаклен Коен, както и директорите на няколко държавни енергийни дружества.
Министър Петкова представи пред участниците в дискусията основните стъпки на българското правителство за гарантиране на енергийната сигурност в страната – работата по изграждане на интерконекторните връзки със съседните държави, както и стартиралият конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете Силистар и Терес в Черно море.
Работим активно по изграждане на междусистемните връзки със съседните държави, като акцентираме особено на тази с Гърция, защото тя ще осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за нашата страна, подчерта министър Петкова. Тя запозна американските партньори с намерението на 29 май да бъде подписано окончателно инвестиционно решение по проекта.
По думите на министър Петкова връзката с Румъния трябва да бъде готова до края на тази година. В ход са и дейностите по предпроектното проучване на интерконектора със Сърбия и очакваме нашите партньори да осигурят финансиране за изграждането на частта на тяхна територия, подчерта министър Петкова. Тя допълни, че предпроектното проучване на интерконектора Турция - България е готово и предоставено на турската страна.
Базирайки се на резултатите от проучванията в румънски териториални води, българското правителство има оптимистични очаквания за откриване на сериозни залежи на природен газ и нефт в Черно море. Затова и едно от първите му решения в енергийната област бе стартирането на конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете Силистар и Терес.
Разбираме важността на енергийната сигурност за вашата страна и за Европейския съюз и работим активно за подкрепа на този приоритет, подчерта Мелани Кендердайн. Тя представи пред участниците в дискусията аналитична разработка на Департамента по енергетика за планиране на стратегическите стъпки за осигуряване на повече енергийна сигурност в бъдеще. Докладът, чиято времева перспектива е до 2022-2023 г., поставя акцент върху преноса, съхранението и разпределението на енергия.    

Още новини