Начало Новини Актуално Телевизия Re ТВ спира излъчване

Телевизия Re ТВ спира излъчване

Актуално

Телевизия Ре ТВ (re:tv) спря да излъчва програмата си от вечерта на 27 ноември. Това обявиха създателите на проекта и на фондация Граждански медии, представлявана от Иво Прокопиев, Светослав Божилов и Иван Кръстев, която е едноличен собственик на телевизията. Причината за закриването на телевизията е свързана с липсата на рекламни постъпления и концентрацията на този медиен пазар, подкрепяна от регулаторните органи и от политическия елит.

Това се казва в съобщение за мотивите за спирането, което се излъчва вместо програмата на Ре ТВ. Телевизията стартира преди две години и се опита да се специализира в представянето на новини и публицистични предавания.
Новината за спирането на Re:TV беше прочетена в ефира на телевизията от изпълнителния директор Асен Григоров в предаването на Иван Бедров "Булевард България". Той уточни, че излъчването сприра в 22 часа.
Кратко съобщение със сходно съдържание е било прочетено пред журналистите. В него се изказва благодарност на всички, работили в медията.

 

* * *

Съобщението, разпространено чрез екрана на телевизията

Re:TV спира да излъчва

Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.
Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме.
Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.
Недългият престой на Re:TV на телевизионния пазар показа и нещо друго. Има огромни бариери за влизането на нови участници и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения. Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV.
Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране.
Благодарим на журналистите и целия екип на Re:TV за желанието им да работят за проекта и усърдието, с което го правиха. Благодарим и на съмишлениците, които ни подкрепяха. И, разбира се, на десетките хиляди зрители, на които Re:TV ще липсва.

Учредители на Фондция "Граждански медии",
(едноличен собственик на Re:TV)
Светослав Божилов
Иван Кръстев
Иво Прокопиев

Още новини