Начало Новини Актуално Телефонни измамници ни лъжат с предложения за инвестиции на борсата

Телефонни измамници ни лъжат с предложения за инвестиции на борсата

Актуално

За нова измама по телефона предупредиха днес от един от инвестиционните посредници на българския пазар - Глобал Маркетс. Измамниците използват методите на истинските инвестиционни посредници - звънят по телефона на клиентите и обясняват възможностите за инвестиции на фондовите пазари.

В последствие обаче се оказва, че те нямат лиценз за извършване на подобна дейност на територията на България или на ЕС, не са уведомили Комисията за финансов надзор, че планират да извършват такава дейност и дори не се намират на територията на страната, съобщи econ.bg.
Как можем да разпознаем лъжливите обаждания? На пръво място всички инвестиционни посредници у нас трябва да имат разрешение да извършват тази дейност и сътоветния лиценз от КФН. След като се свърже с потенциален клиент, борсовият посредник обикновено кани хората в своя офис, където се сключват всички необходими договори. Подписване на документи по пощата или чрез Интернет е недопустимо, обясни управителят на инвестиционната компания Йордан Моллов. Той допълни, че фалшивите посредници избягват да говорят за риска, който поемат клиентите, инвестирайки на борсата и гарантират доходност, което е забранено. Брокерът задължително трябва да обясни на клиента си и как точно ще става управлението на инвестициите.
Като цяло интересът към борсите започва да се връща, показват наблюденията на анализаторите. От март досега основните индекси на американските фондови пазари се покачиха с над 50%. Септември и октомври обаче като правило са „мъртви месеци за фондовата търговия. Затова и на пазарите сега властват две хипотези за развитието на търговията до края на годината.
Според едната прогноза "бичите" настроения ще се запазят и ръстът ще продължи. Тази хипотеза се подкрепя от продължаващите действия на Федералния резерв за стимулиране на икономиката. Оптимизъм носи и ниската стойност на щатския долар, който подкрепя развитието на американските компании. Лекият ръст на инфлацията също работи в полза на финансовите пазари. Същевременно брокерите смятат, че бум на цените е ограничен заради високата безработица.
Не на последно място са и добрите финансови резултати на компаниите за второто тримесечие на годината, както и прогнозите за още добри новини и през третото тримесечие.
Не липсват и прогнози, че след шестмесечен ръст ни очаква известно свиване на пазара. Това е породено от изказванията на анализаторите, че някои от индексите, и по-специално S&P 500, може да са надценени. Това, което силно притеснява икономистите, е свитото потребление в САЩ. Американската икономика е ориентирана към ръст на потреблението. При наличие на висока безработица това е трудно постижимо.
Няма ясен тренд на пазарите, категоричен беше анализаторът от Глобал маркетс, Константин Сираков. Той смята, че са необходими още данни преди да бъдем сигурни, че позитивното развитие от последните шест месеца ще продължи. От компанията обясниха още, че съсредоточават вниманието си на американския фондов пазар, тъй като ликвидността там е бърза, инструментите са много на брой и играчите на пазара са повече, сравнено с Българската фондова борса, например. Интерес за брокерите представляват компании от секторите енергетика, инфраструктура и технологии.
Анализаторите смятат, че листването на българска компания на чужд пазар ще бъде трудно, но ще бъде ползотворно за икономиката ни, тъй като ще привлече инвеститорите. Големите български компании могат да изпълнят условията за вписване на чуждите борси. Проблемът е, че повечето от тях са с холдингова структура, а такъв тип компании обикновено се избягват от брокерите на борсите, коментират анализаторите.

Статията има информационен характер и не е предложение за търговия с ценни книжа.

Още новини