Начало Новини Актуално Тежките моменти за българските производители на хранителни стоки и търговци на дребно тепърва предстоят

Тежките моменти за българските производители на хранителни стоки и търговци на дребно тепърва предстоят

Актуално
Брадърс комерс ООД - Стара Загора

Проучване показва, че има тенденция за спад на търсенето на продукти от средния ценови кла. Нарастват продажбите на евтините и на скъпите хранителни стоки. Покачването е по-значително във високия ценови клас, от което следва, че хората се насочват и отделят повече финанси за качествена храна, казва Георги Георгиев, съсобственик на Брадърс комерс ООД - Стара Загора.

- Г-н Георгиев, как се става успешен търговски мениджър?
- Казват, че търговията е занаят - проста работа, но за умни хора. Няма писани закони. Образованието на мен ми даде умения ДА ЗНАМ ОТКЪДЕ КАКВО МОГА ДА ПРОЧЕТА. Може би, за да си успешен, е нужна съвкупност - потенциал, добри учители, среда, в която да се развиваш. Аз съм работил с големи вносители, учил съм се от белгийци, холандци, немци. Взел съм от всякъде по малко. Но не се приемам за успешен, а за развиващ се търговски мениджър.

- Има ли специфика търговията на българския пазар, в частност на старозагорския?
- Считам, че да, Стара Загора особено. СТАРОЗАГОРЦИ СА ИНТЕЛИГЕНТНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, КОИТО ТЪРСЯТ КАЧЕСТВЕНИ НЕЩА. Позиционират се по-скоро в средния клас. Робуват малко повече на марки, искат информация за продуктите. Когато им се подаде, взимат правилно решение какво да пазарят. Има какво още да желаем, но Стара Загора е добър град за живеене. Брадърс комерс е в бизнеса с меса и месни продукти. Установили сме, че не харесват продукти с кориан- дър. Старозагорци харесват и искат нашенски подправки в колбасите. Констатирали сме още, че ПРЕЗ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ СЕЗОН СТАРОЗАГОРСКИЯТ ПАЗАР ИСКА СТОКИ С ПРАЗ - селска наденица с праз, суджук с праз, и т. н. В София напр. такова нещо няма.

Георги Георгиев е роден на 23.07.1973 г. в Стара Загора. Завършил е Стопанската академия в Свищов, специалност Търговски бизнес и посредничество. Работил е като Брадърс комерс - Стара Загора, Брадър комерстърговски директор в продължение на 13 години в столицата, след което основава заедно с брат си Теньо Георгиев Брадърс комерс ООД. Семеен, има син Михаил на 4 години и дъщеря Мадлен на 11 години.

- Колко важни са видът, опаковката на стоката, за търговията днес?
- Няма нещо, което да не влияе. Няма как продуктът ти да е успешен, ако той няма добра визия. От значение е и видът на магазина - обстановката трябва да предразполага клиента към пазаруване. А ПОДРЕДБАТА НА СТОКИТЕ Е ЦЯЛА НАУКА, включително на каква височина да са разположени. Има правила, продаваеми места, места за разработените продукти и т. н.

- Консервативен потребител ли е българинът?
- В България, както и другаде, има няколко типа потребители - такива, които не се чувстват комфортно като сменят стоката, не са склонни да пробват новости, но има и иновативно настроени, които търсят новото. Като цяло сме по-скоро традиционалисти по отношение на хранителните стоки, макар и доста нови неща да се продават.

- Посоката на развитие на търговията?
- Според едно проучване ТЕНДЕНЦИЯТА СОЧИ СПАД НА ПРОДУКТИ, ПОЗИЦИОНИРАНИ В СРЕДНИЯ ЦЕНОВИ КЛАС, нарастване на продажбите в евтиния и скъпия. Покачването е по-значително във високия ценови клас, от което следва, че хората се насочват и отделят повече финанси за качествена храна. Струва ми се, че българите все още нямаме необходимата грамотност за здравословно хранене, което е НЕ ИЗБЯГВАНЕ НА МЕСНИ ПРОДУКТИ, А ДОБЪР БАЛАНС прием на белтъчини, въглехидрати, мазнини и витамини. Храната е свързана със здравето, а здравето - с човешкия живот.

- Вашите прогнози и очаквания?
- Твърди се, че излизаме от кризата, но според мен тежките моменти за българските производители на хранителни стоки и търговци на дребно тепърва предстоят, защото след навлизането на големите международни търговски вериги на българския пазар следва да очакваме и големите производители, които ще започнат да ни заливат със стоки в ниския ценови клас, далеч от вкуса и качеството, което сме свикнали да потребяваме. КРИЗАТА ОБЪРКА ПАЗАРА, ОРИЕНТИРАХМЕ СЕ КЪМ ЕВТИНОТО. Но смятам, че българинът все повече ще изхвърля ненужното от трапезата си, ще се ориентира към хубавото и истинското. Очаквам да се върнем към старите рецепти по БДС. Иска ми се да осъзнаем, че разполагаме с уникална национална кухня.

- Подправките ни отстъпиха ли на чужбинските? По-екзотични продукти вървят ли в търговските обекти?

- Има навлизане на западноевропейски производители на подправки, но те бързо разбраха, че за да продават на българския пазар, трябва да се съобразят с традиционния вкус. Ясно изразените български подправки като чер пипер и кимион държат позиции. Внасяме почти всичко, но ПАЗАРЪТ ИЗХВЪРЛИ ЩРАУСОВОТО МЕСО кенгуру - може би не отговарят на нашия вкус, както и конското.
Кризата увеличи потреблението на сурово месо, намали потреблението на готови храни. Хората предпочитат парче месо, вместо колбас.

- Чувства ли се приближаването на празниците, каква е тенденцията по отношение на цените?
- Търговията традиционно замира леко в очакване на празниците, но пазарът не приема по-високи цени. В момента ЦЕНИТЕ НА ДЕЛИКАТЕСИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ПАДАТ ЛЕКО, пада цената и на пилешкото месо, цената на свинското за празниците ще се запази или леко ще падне. Цената на малките прасенцата е без промяна. В Стара Загора се купуват прасенца, докато в София за Коледа масово се търсят пуйки.

- Въображението на търговците поизчерпано ли е, според Вас?
- Не. Но всяко ново е забравено старо. Търговията е най-древният занаят и си е наука. Новите прийоми се прилагат на точното място и време.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини