Начало Новини Актуално Тежки поражения за няколко големи сайта след пожар в централата на БТК

Тежки поражения за няколко големи сайта след пожар в централата на БТК

Актуално

Пожарът, който избухна в събота в централата на БТК (вече Виваком) в София, е нанесъл тежки поражения в дейта-центъра (Център за съхранение на данни - бел.ред.) на компанията. Това съобщиха ръководители на няколко големи информационни компании, които в момента буквално са колабирали. Пораженията са огромни. Подобно нещо не се е случвало в нито една страна в света - да изгори дейта центърът на най-голямата телекомуникационна компания, коментираха засегнатите компании.

dir.bg

Като основна причина за тежкия инцидент се сочи липсата на адекватна противопожарна система. При появата на малкия пожар поради липса на противопожарната инсталация се е наложило да бъдат извикани екипи на пожарната. При гасенето на пожара екипите на противопожарната на практика са гасили живи сървъри, съобщиха още потърпевши.
Вече втори ден се опитваме да възстановим нещата. Тези, които нямат бекъп едва ли ще могат да си вдигнат мощностите, казаха още потърпевши. Сред пострадалите е и най-големият български интернет портал Дир.бг. От там съобщиха, че имат пълен бекъп и във всеки един момент се очаква да вдигнат отново мощностите. Проверка на Econ.bg установи, че към 9:00 часа в понеделник сайтът все още не работеше.

Обикновено информационната сигурност в такъв тип центрове е много висока. Повишаването на сигурността е допълнителна мотивация за ползването на услуги от подобен характер.
В същото време от гафове на Виваком се оплакаха и други клиенти. Телекомът не пуска абонати да сменят оператора си, оплакаха се потърпевшите, съобщава вестник Стандарт. До края на март ръководството е разпоредило да не се пренасят абонати към други мобилни мрежи. Причината обаче не е ясна. От това се оплакаха абонати на Виваком. Стандарт разполага с два констативни протокола, подписани от нотариуси. Те удостоверяват, че БТК не пуска клиентите си, избрали да запазят номерата си и да ги прехвърлят към друг мобилен оператор. Първият протокол е от 12 март. С него е удостоверено, че в търговски обект на БТК в Разград клиентът е получил отказ да бъде прието заявлението му за издаване на сертификат за преносимост. Мотивът е, че съществуват проблеми със системата и поради това сертификати няма да бъдат издавани за неопределено време. Така с неясни технически затруднения БТК връзва абонатите, които искат да напуснат компанията.

Вторият протокол е от 8 март и касае същия проблем. С него нотариус удостоверява, че е посетил обект на БТК заедно с клиент на телекома. Там също обяснили, че отказват да приемат заявление за издаване на сертификат за преносимост на мобилни номера с мотива, че по указание на ръководството до края на март 2010 г. сертификати няма да бъдат издавани.
По десетки такива проблеми преди седмици беше сезирана и Комисията за регулиране на съобщенията от родна потребителска организация. Засега реакция от телеком регулатора липсва въпреки заявленията на скандалния председател Веселин Божков, че процедурата ще бъде опростена и ще се въведе принципът на едно гише. Т.е. потребителите ще отиват директно при приемащия оператор и той ще набавя необходимите документи за пренасяне на номерата.

 

Още новини