Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица Изток 2 сваля цената на тока. Започна рехабилитацията на блок 6

ТЕЦ Марица Изток 2 сваля цената на тока. Започна рехабилитацията на блок 6

Актуално

Предложение за намаляване на изкупната цена на електроенергията на едро със 7% е направило до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в края на 2009 г. ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2", съобщи председателят на регулатора Ангел Семерджиев. То ще бъде разгледано на открито заседание следващия вторник.

Това е пряк резултат от завършилата рехабилитация на първите четири блока, благодарение на което производството на електроенергията става с по-нисък разход на условно гориво. Възможно е крайната цена на тока за потребителите да се запази или леко да се повиши, каза още Ангел Семерджиев.
Вчера в присъствието на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, областния управител Йордан Николов и зам.-областния управител Галина Стоянова бе даден стартът на рехабилитацията на блок 6, с което се слага началото на втория етап на модернизацията - на блоковете от 5 до 8.  Първият - реконструкцията на блоковете от 1 до 4 и изграждането на сероочистки към тях, приключи миналата година, пише вестник Старозагорски новини.
100 млн. лева е стойността на проекта за блок 6, работата по който трябва да приключи за 6 месеца. Предвижда се рехабилитация на турбината, подмяна на генератора и реконструкция на блочния трансформатор. Старите димни вентилатори и димоходите към тях, както и 70% от нагревните повърхности на котела, ще бъдат подменени. Работата започва със собствени средства, но не е изключено да има привлечени, посочи зам.-министър Мая Христова, която оцени високо работата на най-голямата топлоцентрала и добави, че тя работи в съответствие с европейските изисквания.
Блок 6 бе изведен  от експлоатация на 24 декември 2009 г. При пуска след рехабилитацията към него ще има работеща сероочистваща инсталация, мощността му ще се увеличи от 210 на 230 мегавата и животът му ще се удължи с 20 години.

Още новини