Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица-изток 2 ще трябва сама да си финансира сероочистките, за да не загуби два от блоковете си

ТЕЦ Марица-изток 2 ще трябва сама да си финансира сероочистките, за да не загуби два от блоковете си

Актуално

България може да загуби 36 млн. евро безвъзмездна помощ от ИСПА за сероочистките на пети и шести блок на ТЕЦ Марица-изток 2, както и осигуреното кофинансиране в размер на 34 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод проверката на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в топлоцентралата миналата седмица.

Ако парите бъдат спрени, проектът ще трябва да се финансира със собствени средства на централата, защото в противен случай има реална опасност блоковете да бъдат спрени, каза още Трайков, цитиран от вестник Пари.

Китайско-италианският консорциум Идреко - Инсигма, който спечели конкурса за изграждане на сероочистките на двата блока, не съвсем коректно е описал опита си от подобни проекти в процедурата на кандидатстване, обясни министърът. Това е поводът за започналото разследване на ОЛАФ и Европейската комисия. То е по жалба на класираната на второ място в търга - компанията Алстом.
Още в деня на проверката Трайков коментира влизането на ОЛАФ в централата като възмутително, защото нито България, нито централата като бенефициент на европарите са страна по случая. Изборът на Идреко-Инсигма е на ЕБВР, която осигурява 34 млн. евро кофинансиране за проекта.

На 25 февруари 2010 г. в държавната топлоцентрала влезе проверка на ОЛАФ. Представителите на службата са поискали да се запознаят с документите и хода на развитието на проекта за изграждането на сероочистващи инсталации на два от блоковете на централата.
От ТЕЦ Марица-изток 2 заявиха, че в изготвения доклад, подписан от всички участници в проверката, няма отразени становища за констатирани нарушения. Не се изразявали мнения, изводи или препоръки, а единствено са посочени документално обосновани факти.
Разследването на ОЛАФ обаче още не е приключило, каза министър Трайков. ЕБВР също е започнала свое разследване.
Проточването е проблем за нас, защото поставя под съмнение сроковете по програма ИСПА, която изтича в края на тази година, поставя под съмнение и самото кофинансиране от ЕБВР, коментира Трайков.

Хронология

Търгът за изграждането на сероочистваща инсталация на пети и шести блок стартира на 6 юни 2006 г. с обявяване на предварителен подбор на кандидатите. За участие бяха допуснати четири фирми, като три от тях - Енергия/АЕ&Е -Австрия, Рафако- Полша, и Алстом Пауър - Италия, подадоха тръжни предложения, надвишаващи два пъти наличния бюджет за проекта от 64 млн. евро. Тръжната процедура беше прекратена и се пристъпи към преработка на тръжната документация.

На 21 февруари 2008 г. беше обявен нов търг, като през юни бяха отворени офертите на три кандидата- Консорциум Идреко-Инсигма (Италия/Китай), Рафако и Алстом Пауър. Цените на тръжните предложения бяха с над 30% по-ниски от най-ниската стойност на предложенията от първата тръжна процедура.

Тръжните предложения бяха разгледани от оценителната комисия, а решенията бяха одобрени от ЕБВР и МОСВ.

През декември 2008 г. беше сключен договор между МОСВ и Идреко-Инсигма. Стойността му е 85 632402 евро, което беше и най-ниската ценова оферта в търга. Второто по стойност тръжно предложение - това на Алстом Пауър Италия, беше на стойност над 103 млн. евро.

На 25 февруари 2010 г. в държавната топлоцентрала влезе проверка на ОЛАФ.

Още новини