Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица изток 2 произведе рекордно количество ел. енергия

ТЕЦ Марица изток 2 произведе рекордно количество ел. енергия

Актуално
Стара Загора

Нов рекорд в производството си на електроенергия постави ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. Въпреки че през цялата 2010 г. централата работеше със 7 от 8-те си енергоблока, произведното количество ел. енергия достигна 8 341 311 MW/h. Това е с 1.2 % повече спрямо 2009 г.

С 0.4 % повече е ел.енергията, изнесена в електроенергийната система, а за собствените си нужди централата е потребила 13.98 %, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

През 2010 г. ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД пусна в експлоатация рехабилитирания блок 6. Модернизацията, която е част от проекта  Рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 5 и 6, започна на 24 декември 2009 г. Договорното споразумение е от 31 март 2003 г. с японската фирма Мицуи & Ко с правоприемник Мицуи Енергийни проекти  и подизпълнител за част турбини Тошиба. Според обхвата на договора опциите за повишаване на мощността включват подмяна на ротор ниско налягане, реконструкция на ротор високо налягане и премахване на Баумановата степен на турбината. Реално обаче реконструкцията не се ограничи само до тези параметри. Старият 247-мегаволтамперов генератор бе подменен с нов, по-мощен, произведен от Електросила – Санкт Петербург. Новият генератор е с 270.6 мегаволтампера и с по-широк диапазон на работа по реактивна мощност. Монтирани са и нови цифрови релейни защити, произведени в Швейцария.

Старата възбудителна система на генератора беше подменена със съвременна статична, също швейцарско производство. Паралелно с това бе извършена и рехабилитация на котел 10, свързана основно с подмяна на нагревни повърхности с изтекъл ресурс, както и с възстановяване на всички износени възли и участъци от системата на котлоагрегата. За да бъде въведен блок 6 в експлоатация съгласно националното и европейското законодателство, бе изграден временен газоход, който свързва блока със съществуващата сероочистваща инсталация на блок 8, което дава възможност да работи до изграждането на СОИ за него и блок 5.

Модернизацията на турбината на блок 6 бе ангажимент на Тошиба, фирма Риск Инженеринг подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 10 бе възложена на Енергоремонт – Гълъбово. Всички останали ремонтни дейности бяха дело на персонала на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД.
В момента продължава рехабилитацията на блок 8, който бе изведен от експлоатация, непосредствено след модернизацията на блок 6.

 

Още новини