Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица Изток 2 плаща глоби за закъснение на пуска на сероочистки

ТЕЦ Марица Изток 2 плаща глоби за закъснение на пуска на сероочистки

Актуално

ТЕЦ Марица Изток сероочистки

Преговаряме с Европейската комисия средствата за проекта за сероочистващи инсталации на 5-и и 6-и блок в ТЕЦ Марица Изток 2 да бъдат възстановени, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Екип от 30 души водел разговорите по този въпрос. В момента няма окончателен доклад за измамата.

Нашата теза е, че българските власти нямат вина, допълни Караджова. Тя не пожела да коментира думите на Тон ван Лиероп - говорител на комисаря по регионалното развитие, който обяви пред вестник Труд, че Еврокомисията ще замрази 36 млн. еврофинансиране за проекта. От тях вече са платени 7 млн. евро, които трябва да върнем. Отделно Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е спряла заем по същия проект. Той е на обща стойност 86 млн. евро, от които 36 млн. - безвъзмездна помощ по Програма ИСПА, 34 млн. - заем от ЕБВР и собствени средства на централата.

Въпреки забавения пуск на сероочистките, те скоро ще бъдат въведени в експлоатация. В централата се поддържа такъв режим на работа, че замърсяване на въздуха в региона не съществува, увери екоминистърката. Директорът на местната РИОСВ Пенка Начева обясни, че централата плаща глоба от 12 хил. лв. ежемесечно, заради липсата на СОИ за двата блока. Последният срок за пуска им изтече през ноември 2011 г.

Скандалът около проекта е свързан с избора на изпълнител. Процедурата е организирана от ЕБВР. Създадена е комисия, в която влизат представители на банката, на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), и на ТЕЦ-а. Първият търг е на 6 юни 2006 г., но се проваля заради високи цени. На 21 февруари 2008 г. е обявен нов търг, в който участват трима кандидати: италианско-китайският консорциум Идреко - Инсигма, полската Рафако и Алстом Пауър Италия. Оценителна комисия определя като победител консорциума Идреко - Инсигма и решението е одобрено от ЕБВР и МОСВ. Договорът за изпълнението на проекта е подписан с консорциума през декември 2008 г.

Алстом веднага обжалва решението, но исковете са отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията и от Върховния административен съд в България. След това Алстом подава жалба в ЕБВР, откъдето започват собствено разследване и пращат евроченгета от ОЛАФ в централата.

В основата на спора между Алстом и  консорциума е използваната технология за очистване на газовете. Французите твърдят, че тя е тяхна и китайската Инсигма я ползва без необходимите права. В края на 2010 г. Алстом печели делото, заведено в Арбитражния съд в Сингапур. Китайците са осъдени да платят около 30 млн. щатски долара обезщетение и завинаги им е забранено да използват технологията на Алстом извън Китай. На 8 юли 2011 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) у нас наложи три глоби по 50 000 лева на консорциум Идреко - Инсигма и включените в него дружества Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко ЛТД (Китай) и Идреко Инвест АД (Италия). Санкцията бе заради подадена невярна информация при участието в процедурата и по този начин постигнато нелоялно предимство.

Парите по ИСПА са спрени още през 2010 г. Получени са общо 12.8 млн. евро, от които са признати разходи за около 5.8 млн. евро. Остават 7 млн. евро. Дали да се върнат тези пари, ще решава Еврокомисията.
В момента централата сама финансира проекта. Това обаче налага повишаване цената на произвежданата електроенергия. ТЕЦ Марица Изток 2 вече поиска такова от ДКЕВР, както и да бъдат признати 8.43 млн. лв. разходи за амортизации на  въведени активи на СОИ към блокове 5 и 6, които обаче не бяха признати в пълен размер, тъй като съоръженията все още не работят.

Информация: вестник Новината

Още новини