Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица изток 2 откри обновения си шести енергиен блок

ТЕЦ Марица изток 2 откри обновения си шести енергиен блок

Актуално
ТЕЦ Марица изток 2

Въглищата в Маришкия басейн са гаранция за енергийната независимост на България. Заедно с това тази суровина за енергетиката ни е най-евтината и достъпна, а експлоатацията й осигурява работа на хиляди хора за години напред. Себестойността на произвежданата от ТЕЦ Марица изток 2 електроенергия е най-ниската в България. Държавата обаче обръща голямо внимание и за решаване на екологичния проблем.

Това са част от тезите в изказването на министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на официалното откриване на обновения енергиен блок 6 на ТЕЦ Марица изток 2. Важен резултат от рехабилитацията на блока е изпълнението на  екологичните изисквания. Блокът получи удължен период на експлоатация от 25 години и увеличи мощността си с 20 мегавата и достига 230 мегавата. Ремонтът на турбината беше изпълнен от японската компания Тошиба.

Едновремено с пуска на блок 6 се въвеждат в официално експлоатация изградените през тази година стъклопластови комини на блокове 7 и 8.

Започнала е и рехабилитация на блок 8 на ТЕЦ Марица изток 2, като работата по него трябва да приключи до средата на 2011 година. Планира се и модернизацията на блокове 5-и и 7-и.
В следствие на това хората в региона вече дишат по-чист въздух и ще могат да се радват и на икономическия просперитет, който дават централите и мините в региона, заяви министър Трайков.
Част от ремонтните дейности в ТЕЦ-а се изпълняват от персонала на централата. Дружеството финансира изграждането на сероочистващите инсталации на блоковете 7 и 8. Новите съоръжения намаляват отделяния варовик, а ефективността на сероочистващите инсталации вече е повишена от 92% до повече от 94%”, съобщи Илко Желязков, председател на Съвета на директорите на ТЕЦ Марица изток 2.

 

Приветствие на министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков преди прерязването на лентана за откриване на обновения енергиен блок 6 на ТЕЦ Марица изток 2

Още новини