Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица Изток 2 модернизира блок 6 със 100 млн. лв.

ТЕЦ Марица Изток 2 модернизира блок 6 със 100 млн. лв.

Актуално

Началото на реконструкцията на блок 6 в ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД бе поставено на официална церемония в най-голямата топлоелектрическа централа в България на 19 януари. На събитието присъстваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, изпълнителният директор на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД инж. Георги Христозов и председателят на Съвета на директорите Илко Желязков, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, представители на Мицуи-Енер-гийни проекти и Тошиба, областниятуправител на област Стара Загора Йордан Николов, депутатът Недялко Недялков и мн. др.

Високо ценим непрекъсната работа на целия екип, заяви Мая Христова. Благодарение на тези усилия в началото на годината ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД получи европейски сертификат с разширен обхват, удостоверяващ работата на блокове 1, 2, 3, 4, 7 и 8 със сероочистващи инсталации. Всичко, което е направено в централата до момента, е съвременно, съобразено с технологичните изисквания, каза още тя.
Рехабилитацията на блок 6 в ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД предвижда рехабилитация на турбината, подмяна на генератора и реконструкция на блочния трансформатор. Старите димни вентилатори и димоходите към тях, както и част от нагревните повърхности на котела ще бъдат подменени. Модернизацията на турбината ще бъде извършена от Тошиба, а фирма Риск Инженеринг ще подмени стария генератор с нов, произведен от Електросила - Русия. Рехабилитацията по Котел 10 е възложена на Енергоремонт - Гълъбово. Реконструкцията на блочния трансформатор и всички останали ремонтни дейности са поверени на специалистите от ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, пише вестник Национална бизнес поща.
Рехабилитацията ще продължи шест месеца и ще се изпълнява със собствени средства в размер на около 100 милиона лева. Реконструкцията ще подобри работата на съоръжението и ще увеличи мощността му от 210 на 230 мегавата. В момента общата инсталирана мощност е 1556 мегавата.
ТЕЦ Марица Изток 2 поиска намаляване на цената на тока, на която НЕК купува електроенергия от централата. Това заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. На 26 януари ДКЕВР ще разгледа заявлението на централата за намаление на цената на тока в дългосрочния й договор, уточни той. Според Семерджиев, изкупната цена на едро може да бъде намалена с около 6-7 на сто, а това ще повлияе положително върху средната цена на електроенергията у нас. Възможно е, ако от 1 юли има увеличение, то да бъде минимално, допълни Семерджиев.

Още новини