Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД стартира рехабилитацията на блокове от 5 до 8

ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД стартира рехабилитацията на блокове от 5 до 8

Актуално

На 24 декември блок 6 на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД ще бъде изведен от експлоатация, с което започва рехабилитацията на блокове от 5 до 8. В резултат на това мощността им ще бъде повишена от 215 на 230 мегавата. Това е вторият етап от модернизацията на централата след успешната реконструкция на първите 4 блока и изграждането на сероочистващи инсталации към тях, съобщиха от пресцентъра на централата.


Работата по блок 6 предвижда рехабилитация на турбината, подмяна на генератора и реконструкция на блочния трансформатор. Старите димни вентилатори и димоходите към тях, както и част от нагревните повърхности ще бъдат подменени. Модернизацията на турбината е ангажимент на Тошиба, фирма Риск Инженеринг ще подмени стария генератор с нов, произведен от Електросила-Русия, а рехабилитацията по Котел 10 е възложена на Енергоремонт – Гълъбово.
Реконструкцията на блочния трансформатор и всички останали ремонтни дейности са поверени на специалистите от ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД.
Рехабилитираният блок 6 ще бъде пуснат през юли 2010 г. с работеща сероочистваща инсталация към него. Следващата стъпка от този етап е модернизацията на блок 8, която ще започне през август 2010 година.
Едновременно със старта на новата рехабилитация, централата подобри собствения си рекорд за производство на електроенергия. От началото на тази година до 22 декември включително са произведени 8 078 291 мегаватчаса, което е с 200 327 мегаватчаса повече в сравнение със същия период на 2008 година. Допълнителното количество електроенергия отговаря на европейските изисквания за опазване на околната среда, тъй като ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД работи със сероочистващи инсталации на шест от осемте си блока.

Още новини