Начало Новини Актуално ТЕЦ Марица изток 2 е застрашена от спиране на мощностите заради стачката в мините

ТЕЦ Марица изток 2 е застрашена от спиране на мощностите заради стачката в мините

Актуално
ТЕЦ Марица изток 2

Доставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, беше блокирана тази сутрин. Договорените количества пристигнаха на ЖП гарата в Раднево в 08.00 часа, но стачните действия на миньорите от Мини Марица изток ЕАД направиха невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Създалата се ситуация поставя най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в страната ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД в невъзможност да работи ефективно и да възстанови въглищния си резерв, както и се възпрепятства нормалната експлоатация на енергийните мощности. В резултат на това са поставени под въпрос възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2 400 души, които нямат общо със стачните действия.

Спирането на доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система; ще рефлектира пряко върху доставката на ел. енергия за населението и индустрията.

При настоящите тежки зимни условия, централата ще претърпи огромни финансови загуби, изразяващи се в нереализирани приходи от продажба на електроенергия и разполагаема мощност, както и от увеличение на аварийността.

Още новини