Начало Новини Актуално ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 спира временно на 21 февруари, съкращения засега няма

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 спира временно на 21 февруари, съкращения засега няма

Актуално

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 ще спре временно работа след изтичането на договора и с Националната електрическа компания (НЕК) на 21 февруари.

В момента централата работи на eдин блок. Съкратени от работа на този етап няма да има. За всички 400 души, които работят тук, има подготвен график през следващите седмици. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка. Ще ремонтират централата и ще я подготвят за времето, когато ще има по-добри цени на ел. енергията. Това съобщи изпълнителният директор на ТЕЦ КонтурГлобал Васил Щонов.

Изтича нашият договор и минаваме на търговски принцип. Когато има добри цени, ще работим, а когато няма добри цени, няма да работим. За момента 21 и 22 февруари се очертават като дни, в които няма да има търсене на нашата висостойностна ел.енергия. Ще трябва да спрем и блока, който в момента работи. Когато се появят добри цени, ще пуснем отново централата, обясни изпълнителният директор на централата.

Щонов допълни още, че собствениците на топлоцентралата имат намерение ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 да оперира още поне няколко години.

В дългосрочен план всичко зависи от няколко неща – от това дали държавата ще излезе с някакво решение, от промяната на цените на балансиращата енергия, както и от цената на въглищата. Има очакване цената на въглищата да се повиши през следващите месеци, каза Щонов.

Основният проблем е, че цената на газа е много евтина и затова цената на произведената от въглища ел. енергия не е атрактивна в момента. Работим с държавата за това, хората, които са при нас, да бъдат обучени и в други дейности, каза още изпълнителният директор на централата.

Повече за плановете на ръководството на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 може да научите от интервюто на Divident.ЕU с изпълнителния директор Васил Щонов.

Източник: Divident.EU

Още новини