Начало Новини Актуално ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 с производствен рекорд за първите шест месеца на годината

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 с производствен рекорд за първите шест месеца на годината

Актуално

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отбелязва най-високо си нетно производство на електроенергия за полугодие за последните 10 години. Рекордното производство за първите 6 месеца на 2022 г. е с 24 % повече спрямо същия период на 2021 г. и надвишава с 11 % предишния производствен рекорд.

Екстремно горещото време увеличи търсенето на енергия за охлаждане в стотици хиляди домове и бизнеси. Такова свръх потребление е предпоставка за сериозно натоварване на електроенергийната система на страната, но отново подчертава ключовото значение на електроцентралите в комплекса Марица Изток за гарантиране сигурността на снабдяването с достъпна електроенергия от независими местни източници.

За първото полугодие на 2022 г. ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 е осигурила 12.3% от общо произведената в страната електрическа енергия - достатъчно да покрие средното потребление на над 1 300 000 български домакинства, или почти половината жители на страната.

Нашата централа е важна част от електроенергийната система на България и това е изключителна отговорност. Продължаваме да работим за гарантиране на енергийната сигурност на страната в този период на сериозни предизвикателства не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Правим всичко необходимо да поддържаме съоръженията в отлично състояние, за да можем да продължим да работим ефективно и сигурно дори и в най-критичните месеци, каза Александър Желев, главен инженер на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3.

На 20 юни 2022 г. ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 започна годишния планов ремонт на мощностите си, без да спира производството си. Тази профилактика гарантира ефективната и безопасна работа на централата и през зимния сезон, когато натоварванията по традиция са по-големи заради ниските температури и високото потребление на електроенергия.

КонтурГлобал Марица Изток 3 притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда и безопасността на труда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

 

Още новини