Начало Новини COVID-19 ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 произведе близо 11% от електроенергията в страната от началото на пандемията от COVID-19

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 произведе близо 11% от електроенергията в страната от началото на пандемията от COVID-19

COVID-19

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 произведе 10.5% от електроенергията, предназначена за битовите потребители и бизнеса в страната за изминалата година от началото на пандемията от COVID-19. Генерираната енергия отговаря на средногодишните нужди на близо 1 000 000 български домакинства.

През изминалата година на извънредно положение и противоепидемични мерки, КонтурГлобал Марица Изток 3 съумя да осигури устойчивата работа на своите мощности, с което допринесе за стабилността на енергийната система на страната. В този период компанията запази всички почти 500 работни места на своите служители и постигна над 13 000 000 милиона изработени човекочасове без злополуки, съобщиха от дружеството.

Отговорността и професионализма на колегите бяха основата, на която стъпихме, за да запазим стабилната работа на централата, въпреки трудностите, предизвикани от епидемията. Наложи се да променим подходите си в редица дейности, за да обезпечим надеждното и непрекъснато производство на електричество. Дори и в такава стресова ситуация, не се изолирахме от случващото се около нас и подадохме ръка на местната общност и здравните власти в борбата срещу вируса. Надявам се 2021 г. да донесе добри новини, които окончателно да оставят този тежък период за бизнеса, обществото и страната ни в миналото, коментира Красимир Ненов, изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица Изток 3.

От началото на пандемията ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 функционира при най-строги санитарни и ограничителни мерки. Централата разполага с извънреден план за действие в случай на неблагоприятни промени в епидемичната обстановка, като е осигурила инфраструктура и логистичен потенциал за работа в ситуация на пълна изолация. За да се осигури добрият здравен статус на служителите и на хилядите подизпълнители, които работят на територията на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, досега са направени 11 000 PCR и 9 000 антигенни теста.

КонтурГлобал Марица Изток 3 притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Още новини