Начало Новини Актуално ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отчете рекордно производство на електроенергия през 2011 г.

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отчете рекордно производство на електроенергия през 2011 г.

Актуално

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отчете рекордно производство на електроенергия през 2011 г.

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 отпразнува своята първа година от успешната си работа като част от глобалното енергийно семейство на ContourGlobal. Българската компания остава най-големият актив на енергийната група, която развива дейност на четири континента.

Едно от най-забележителните постижения на компанията през чествания период е рекордното производство на електроенергия през 2011 г. ТЕЦ КонтурГлобал Марица  Изток 3 приключи 2011 г. с произведени рекордни 5,02 тераватчаса, което е с близо 7% повече от постигнатия през 2010 г. рекорд. Върховото постижение бе отчетено на 6 декември 2011, когато електроцентралата достигна производство от 4,67 TWh и изравни постижението от 2010 г. Постигнатият рекорд е най-голямото доказателство за това колко надежден и добре управляван актив сме прибавили към портфолиото на компанията, заяви Гари Левсли. Рекордът е резултат от добре изпълнената програма за планов ремонт и професионалната работа на всички, както и от отличното ни партньорство с Националната електрическа компания, Електронергийния системен оператор и Мини Марица Изток ЕАД. Щастливи сме, че постигнахме такъв резултат през първата година от присъствието си на българския пазар. Той ще бъде база за сравнение за останалите служители на ContourGlobal по света.

Първата годишнина на ContourGlobal в България бе отбелязана на вътрешен празник в електроцентралата. Тъй като честването съвпадна с най-усилния период от плановия годишен ремонт, идеята на празненството бе компанията да благодари на всички работещи в централата за добрата работа и всеотдайност. Компанията покани Военния духов оркестър на Военно формирование 24150 гр. Стара Загора, чието виртуозно и въодушевяващо изпълнение оцвети тържеството с прекрасни емоции и направи деня специален. Програмата на събитието включваше награждаване на служителите, участвали в пролетния Ден на доброволчеството през 2012 г. и Еко-викторината, организирана в рамките на Световния ден на околната среда. Бе изтеглен и победителя за първото тримесечие в Кампанията по безопасност Дай глас – спаси живот. Компанията изрази уважението си към пенсионираните си служители, като покани част от тях да споделят емоциите на този специален ден. Двама от тях, оттеглили се в началото на 2012 г., бяха почетени с Плакети на благодарност за усърдната си работа, връчени лично от мениджмънта на компанията. Ключов момент в церемонията бе разрязването на тортата от висшите мениджъри на компанията - Гари Левсли, главен изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица Изток 3 АД, и Куинто ди Фердинандо, директор на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3.

КонтурГлобал Марица Изток 3 работи в изпълнение на одобрения си бизнес план за периода 2012 - 2013 г. Както беше обявено на официалната церемония по представянето на ContourGlobal  като инвеститор в България на 3 ноември 2011 г., енергийната компания планира да инвестира 28 млн. лв. в подобряване на екологичните параметри и безопасността на българската електроцентрала. Компанията вече започна проекта за намаляване нивото на азотни окиси на Енергоблок 4 и планира да го завърши успешно до края на 2012 г. Целта на цялостния проект е да понижи нивото на емисиите от азотни оксиди от реалния лимит - 500 mg/Nm3, до 200 mg/Nm3. В резултат на това централата ще отговори напълно на изискванията на новите директиви на Европейския съюз, които ще влязат в сила от 2016 г. Освен това през тази година компанията планира да подмени първите две полета на електрофилтрите на Енергоблок 4, с което допълнително ще подобри улавянето на прахови частици. В момента този показател надхвърля ефективно улавяне на 99,96% от тези частици.

През първата си година като част от енергийната група ContourGlobal, КонтурГлобал Марица Изток 3 подготви софийския си офис за регионален център за проучване на инвестиционните възможности в Югоизточна Европа.  Някои от ключовите мениджъри на компанията поеха повече отговорности и глобални роли, с което гарантираха приемственост и отлични резултати в областта на правните услуги, оперативната дейност, здравето, безопасността и информационните технологии.

Накрая, но не на последно място, КонтурГлобал Марица Изток 3 продължава досегашните си традиции на социално отговорна компания, като се старае да обогатява своя принос към околната среда и обществото.
ContourGlobal, КонтурГлобал Марица Изток 3 КонтурГлобал Марица Изток
За КонтурГлобал Марица Изток 3

КонтурГлобал Марица Изток 3 е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal. В България, ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 - една от четирите топлоелектрически централи в комплекса Марица изток. Това е първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. Тя е лидер в производството на енергия, опазването на околната среда, безопасността и социалната отговорност.

За ContourGlobal

ContourGlobal е базирана в Ню Йорк международна компания за електроенергия с 2730 мегавата инсталиран общ обем в експлоатация или в строеж в 14 страни. ContourGlobal е основана в края на 2005 г. от главния изпълнителен директор Джоузеф Бранд и Reservoir Capital Group, инвестиционен фонд от 5 милиарда долара със седалище в Ню Йорк. 1500-те служители на ContourGlobal изграждат и оперират електроцентрали в пазари с бърз растеж, с недостатъчно обслужване, както и иновативни ниши в развитите пазари.

Още новини