Начало Новини Актуално ТЕЦ Ей И Ес Марица изток 1 влиза в експлоатация в средата на октомври

ТЕЦ Ей И Ес Марица изток 1 влиза в експлоатация в средата на октомври

Актуално

Община Гълъбово няма да получи исканите 27 милиона лева за сервитутните права на далекопровода на НЕК, свързващ новостроящата се ТЕЦ "Ей И Ес Марица изток 1" с националната мрежа. Сумата, която електрическата компания е готова да заплати, е 180 000 лева.

Това е пазарната цена на имотите, през които ще преминава далекопроводът, заяви изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов. Изявлението беше направено след приключилата вчера работна среща в Стара Загора между ръководството на НЕК, началника на Дирекцията за национален строителен надзор Иван Симидчиев, мениджърите на Ей И Ес Питър Литгоу и Рой Рийд, и представители на община Гълъбово. Срещата беше организирана от областния управител Йордан Николов, а целта й е да се изчистят всички проблеми около изграждането на бъдещия далекопровод, за да бъде спазен срокът за влизане в експлоатация на новата ТЕЦ "Ей И еС Гълъбово" и постоянното й включване в енергийната система на страната, пише вестник Старозагорски новини.
Община Гълъбово води дела за размера на обезщетението заради съоръженията, които трябва да се изградят на нейна територия. Претенциите за 27-те млн. лв. за учредяване на сервитут върху общинска земя Община Гълъбово предяви още преди две години, но срещна категоричен отказ от страна на бившето ръководство на НЕК. Това блокира издаването на строителни книжа от страна на НЕК за изграждането на присъединителните съоръжения.
На въпрос дали са съгласни с цената за сервитутните права, определена от лицензирани оценители, временно изпълняващият длъжността кмет на Гълъбово Пламен Бараков отговори, че вариантите са два - или да приемат оценката, или да предявят претенции в съда. Желанието на всички обаче било проблемите да се решат в най-кратко време, а с въпросите по казуса щял да се занимава адв. Александър Желязков.
"Имам уверението, че правителството подкрепя и разбира напълно значимостта на този проект за региона, затова съм доволен, че всички страни днес (б.р. - вчера) потвърдиха решимостта си технологичните срокове да бъдат спазени", каза в края на срещата регионалният мениджър на Ей И Ес за България Питър Литгоу. Той спести коментара си дали американският инвеститор ще търси неустойки от държавата при забавяне пуска на далекопровода, но заяви, че окончателното въвеждане на централата в експлоатация ще стане в средата на октомври. Тогава трябва да заработят двата блока по 335 мегавата, а произвежданата енергия, която ще се изкупува изцяло от НЕК, да се доставя по новото съоръжение. То ще бъде с дължина 8 километра и изграждането му ще струва 7.5 млн. лева. В момента технологичните проби на централата се извършват чрез временна връзка и проблеми няма, уточни Красимир Първанов.
Припомняме, че заради претенциите на община Гълъбово част от издигнатите предварително стълбове бяха демонтирани. От електрическата компания не уточниха какви са загубите за държавата, но Първанов изрази увереност, че сега Общинският съвет на Гълъбово ще спомогне за съгласуването на подробните устройствени планове, за да може монтажът да продължи. Според шефа на НЕК сроковете за изграждането на далекопровода са изпълними. След разговорите при областния управител представителите на НЕК и Ей И Ес заминаха на среща с Общинския съвет в Гълъбово.

Още новини