Начало Новини Актуално ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово завъртя турбините си

ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово завъртя турбините си

Актуално
ТЕЦ Ей И ЕС AES Гъловобо

На 3 юни американската компания Ей И Ес даде старт на търговската дейност на топлоелектрическата централа край Гълъбово - ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово (AES). На официалната церемония присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на енергетиката и туризма Трайчо Трайков, екоминистърът Нона Караджова, американският посланик Джеймс Уор лик, президентът на Ей И Ес Пол Ханрахан и изп. директор на Ей И Ес за България Питър Литгоу, Рой Рийд, директор централа, областният управител на Стара Загора Йордан Николов, депутати, много гости.

Аз съм удивен, че инвестиция от подобен размер (1,2 млрд. евро) е вървяла с толкова проблеми, каза в поздравителното си слово Бойко Борисов. Бъдете убедени, че България догодина ще е по-добро място за инвестиране, по-трудно ще се започват проекти, но по-лесно ще се завършват, каза той, и допълни, че централата е важна за страната заради диверсификацията в енергетиката, защото РАБОТИ С БЪЛГАРСКИ ВЪГЛИЩА, ОТКРИВА НОВИ РАБОТНИ МЕСТА И Е ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕКОЛОГИЯТА.
Министър Трайков припомни, че нова централа в страната не е откривана от 30 години, а министър Нона Караджова уточни още, че това е единственият проект, с който България няма никакви екологични проблеми. Инвестицията е ориентирана не само към спазване на сегашните екологични изисквания в законодателството, но и към новите европейски директиви. Това е единствената ТЕЦ, готова да посрещне изискванията за нови индустриални емисии през 2017 г., заяви Караджова.
Стартирането на търговска дейностна ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово е голямо постижение както за България, така и за Ей И Ес, каза и първият човек в американската компания Пол Ханрахан. Инвестицията в размер на 1.2 млрд. евро превръща ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово в НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ В СТРАНАТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ финансирането му бе осигурено от консорциум от 29 местни и международни банки, основните от които са Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), BNP, ING и Credit Agricole CIB.
Централата е с нетна мощност от 600 мегавата, ще изкупува около 30% от продукцията на Мини Марица-изток ЕАД и ще осигурява около 9% от инсталираната енергийна мощност на страната. Произведената тук електроенергия ще се продава на НЕК по силата на ПЕТНАДЕСЕТГОДИШЕН ДОГОВОР ЗА ИЗКУПУВАНЕ, пише вестник Национална бизнес поща.

Първоначалната нетна мощност от 420 мегавата при започването на търговска експлоатация ще бъде постепенно увеличавана до 500 метавата през лятото на 2011 г. и ще достигне до пълните проектни 600 мегавата до края на годината.

Като допълнителен ангажимент към българското правителство, Ей И Ес България финансира и изгради собствено СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА ДЕПОНИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ НА СТОЙНОСТ 93 МЛН. ЕВРО, което ще отвежда и депонира отпадъчните продукти, генерирани от работата на централата, по най-безопасни стандарти на индустрията. Централата и депото към нея отговарят изцяло на световните екостандарти и най-добри практики и въвеждат в експлоатация едни от най-модерните технологии и оборудване в световен мащаб.
Освен че допринася за икономическото оживление и за устойчивото развитие на региона, Ей И Ес инвестира и в различни социални и екологични инициативи чрез ПРОГРАМАТА СИ ЗА КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ В експлоатационната си фаза централата ще осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците. Проектът представлява ключов актив в разнообразното и растящо портфолио на Ей И Ес в Югоизточна Европа.

След церемонията по откриването официалните гости направиха кратка разходка в централата и разгледаха инсталираните мощности от най-ново поколение.    

Кой управлява ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово

Най-новата ТЕЦ в България - Ей И Ес Гълъбово, ще се управлява предимно от българи. Единствените чужденци във висшия мениджмънт са директорът на централата - Рой Рийд (САЩ), Джак Бинс (САЩ) - началник отдел Въглищно и варовиково стопанство, и Дариуш Левински (Полша) - началник отдел Ремонт и поддръжка.

Директорът на централата Рой Рийд е роден на 2.12.1960 г. в Калифорния. По образование е машинен инженер. Работи за американската компания Ей И Ес повече от 20 години. В БЪЛГАРИЯ Е ОТ СТАРТА НА ПРОЕКТА по изграждане на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово през 2006 г. Женен, съпругата му е учителка, има син и дъщеря. Любимото му хоби е голф.

Мениджър на търговския отдел е Ангел Николов - 45-годишен, от София, но коренът му е от региона - баща му е от Хасково, а майка му от Свиленград. Преди да стане част от семейството на Ей И Ес, е бил в ТЕЦ Енел Марица изток 3. Задачата ни е де работим за успеха на централата и региона, казва той.

Финансов директор на новата централа е Иван Цанков. Роден е през 1974 г. в Русе, семеен, с две деца - дъщеря и син. Професионална му кариера в Ей И Ес започва през 2006 г. като финансов директор. Преди това е бил заместник изп. директор и член на УС на Петрол АД. От 2004 г. е член на Международната асоциация на дипломираните експерт-счетоводители със седалище в Англия.

ИНЖ. СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ Е ДИРЕКТОР НА СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА ДЕПОНИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ. 38-годишен, семеен, по образование е строителен инженер. От 5 години работи за Ей И Ес, преди това е бил на големи инфраструктурни проекти – автомагистрала Хемус, автомагистрала Тракия, летище София и др.
Мениджър производство на Съоръжение за депониране на отпадъци е инж. Петър Петров. Той е старозагорец, на 41 г., семеен, от 2008 г. е в Ей И Ес. Завършил е ТЕТ Г. С. Раковски в Стара Загора и ТУ Васил Априлов-Габрово. Идва в централата от поста началник участък Ремонт багери - Ел. част в рудник Трояново-1 на Мини Марица-изток ЕАД.

ВАЖНА ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА ЕЙ И ЕС Е СТАНИСЛАВ ТОДОРОВ - НАЧАЛНИК ОТДЕЛ СНАБДЯВАНЕ. Първите три години, откакто е в централата, той работи като управляващ договорите на депото за отпадъци. Сега оглавява отдел Снабдяване. 38-годишен, роден в София и дошъл в Гълъбово заради проекта. Преди това е бил юрист в Министерството на отбраната. Женен, с две деца. Чувствам се много по- добре тук, отколкото в София, споделя Тодоров.

ПЕТЯ ДИМИТРОВА Е РЪКОВОДИТЕЛ ОТДЕЛ ОКОЛНА СРЕДА. Узнаваемото лице в публичното пространство - преди да се премести в Ей И Ес, бе шеф на PR отдела наТЕЦ Марица изток 2. Старозагорка, родена през 1968 г. В енергетиката е от 1998 г.

Дариуш Левински е началник отдел Ремонт и поддръжка. 47-годишен, роден във Варшава, Полша. В България идва преди 2 години заради Ей И Ес, в която служи повече от 20 години. Преди да стане част от гълъбовската централа, РАБОТИ ЗА ЕИ И ЕС В НИГЕРИЯ.

Началник отдел Въглищно и варовиково стопанство инж. Мариана Герено ва е семейна, майка на две деца. Машинен инженер по образование, завършила е Техническия университет в София, специалност Топлоенергетика. Преди да постъпи на работа в компанията през 2007 г., е работила в ТЕЦ Марица Изток 2 в продължение на 17 години на различни позиции - започва като Оператор на спомагателни съоръжения, минава през длъжности с различни отговорности, като последната позиция е Ръководител Режимна група в ПТО.

Инж. Джак Бинс също е началник отдел Въглищно и варовиково стопанство. Машинен инженер по образование, работи за Ей И Ес от 21 години на ръководни позиции в 5 топлоцентрали на компанията - Шеди Пойнт Оклахома, САЩ; IPL Индиана, САЩ; Силко, Илинойс, САЩ; Султанате, Оман. От 2007 г. е в ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово.

Много важен човек в централата е и ТОДОР БЕЛЕЖК0В - НАЧАЛНИК ОТДЕЛ ЕНЕРГ0ПР0ИЗВ0ДСТВО. Роден през 1970 г. в Пловдив, магистър по топлоенергетика е от университета в Харков, Украйна. Женен, с две деца. Има 11 г. трудов стаж в ТЕЦ Север - Пловдив. В Ей И Ес е от 2007 г като през юли 2008 г. е назначен за началник отдел Енергопроизводство.

Ей И Ес е сред първите 200 водещи компании за производство и разпределение на електроенергия в световен мащаб, според списание форчън. Чрез широкия спектър дейности в сферата на традиционните и алтернативни източници на енергия, компанията предоставя достъпна и устойчива енергия на пазарите на 28 страни. За нея работят 29 000 служители. Компанията притежава и управлява активи на стойност 41 млрд. долара, като приходите ѝ за 2010 г. са 17 млрд. долара.

ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово Рой Рийд(отляво надясно) Питър Литгоу, изпълнителен директор на AES България, Рой Рийд, директор на ТЕЦ-а, министър-председателят Бойко Борисов, министър Трайчо Трайков, посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, Пол Ханрахан, президент и главен изпълнителен директор на AES, прерязват лентата при откриването на централата

Още новини