Начало Новини Актуално ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово за започне да произвежда електроенергия през ноември 2010 г.

ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово за започне да произвежда електроенергия през ноември 2010 г.

Актуално

Рой РийдАз съм напълно уверен във възможностите на българите, с които работа в екип в ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово. И в България Ей И Ес налага политика хората да взимат адекватни бизнес решения в сферата, в която работят, казва Рой Рийд, директор централа на Ей И Ес - Гълъбово.

- Г-н Рийд, в очакване сме на официалния пуск на ТЕЦ Ей И Ес - Гълъбово. Има ли насрочена конкретна дата? Какво се случва на площадката в последните дни преди старта й?
-  Всичко върви по план, церемонията за официалното откриване на новата централа ще се състои КЪМ КРАЯ НА НОЕМВРИ ТАЗИ ГОДИНА.

- Вие самият удовлетворен ли сте от проекта и изпълнението му? Моля, споделете оценката си!
- За мен е чест да участвам в проект от такъв мащаб през последните си 5 години в България. Това е проект, при който В НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ МОМЕНТИ НА СТРОЕЖА ИМАШЕ 4000 ДУШИ работещи на площадката на обекта. Но на въпроса ви - аз съм удовлетворен, въпреки че би било добре, ако проектът беше спазил датите от оригиналния график.

- Ако се обърнете назад във времето, кой се оказа най-големият проблем?
- Ако можех да върна времето назад и да променя нещо на база на научените уроци, това би било да придобия ПО-ГОЛЯМО ПОЗНАНИЕ И РАЗБИРАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, засягащо всички фази на проекта. Това се оказаха неща, които доведоха до много усложнения по време на различните етапи на проекта. Разбира се, имахме и много други проблеми.

- Няколко думи за инвестицията - от какъв порядък е, с колко надхвърлихте предвидената сума по първоначалния проект?
- Предпочитам да не коментирам темата.

- Получи ли се с хората? В предишен разговор споделихте, че бихте желал хората тук да се научат да взимат решения, да се справят с повече задължения...
- Едно малко уточнение за предишния ни разговор - не казах, че искам хората да поемат повече отговорности, а че философията на ръководството на Ей И Ес е такава, че от хората се очаква ДА ВЗИМАТ ОТГОВОРНОСТТА И НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ в сферата, в която работят, и това позволява на хората да взимат адекватни бизнес решения, философията, възприета от Ей И Ес и управлението на бизнеса, е такава, че хората, които са най-близко до работата, са в по-добра позиция за взимане на правилно решение, даже и от мен самия като директор централа. Аз искрено вярвам, че такъв стил на управление постига забавна и безопасна работна среда за тези, които възприемат подобен подход. По този начин се позволява и на хората в бизнеса, които са активни и мотивирани, да постигнат целите си, свързани с кариерата - т. нар. СИСТЕМА ЗА СЕЛЕКЦИЯ НА БИЗНЕС ЛИДЕРИ, БАЗИРАНА НА ЗАСЛУГИТЕ. Но да отговоря съвсем конкретно на въпроса - да, българите по мое мнение вършат страхотна работа и даже бих казал, процъфтяват в мениджмънт философията на Ей И Ес. Също така смея да твърдя, че в близките години, тъй като Ей И Ес е фирма на световно ниво с подразделения в 33 страни, ще има много българи, заемащи ръководни позиции по целия свят.

- Във връзка с това, знае ли се с какъв точно персонал ще заработи новата ТЕЦ? Хора от каква националност ще я управляват, на кого поверявате ръководството?
- Аз съм напълно уверен и ВЯРВАМ В БЪЛГАРИТЕ, С КОИТО РАБОТЯ В момента екипът по експлоатация, ремонт и поддръжка на централата се състои от едва 6 чуждестранни специалисти. Българите са 220. С изключение на моята позиция, всички други са заети от българи, подкрепяни (главно подкрепа и обучение, свързано с управленческите политики на Ей И Ес) от чуждестранни експерти, така че можем да кажем, че българи управляват бизнеса и в този момент.

-  Какво се случва с Вас самия? Новото предизвикателство пред Рой Рийд?
-  Преди да мога да помисля за следващото предизвикателство, аз ТРЯБВА ДА ЗАВЪРША РАБОТАТА СИ ТУК в България. Оттам нататък кой знае какво има в бъдещето. По отношение на лични новини - очаквам сватбата на дъщеря си Мар-лиса през ноември. Другото голямо семейно събитие е, че синът ми Чад и снаха ми Уитни ще ме правят дядо през февруари.

Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини