Начало Новини Актуално ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово стартира до края на април с намалени мощности (видео)

ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово стартира до края на април с намалени мощности (видео)

Актуално
Ей И Ес Гълъбово

ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово (AES), собственост на американската енергийна компания Ей И Ес, ще започне производство на електроенергия до края на април, но с намалени мощности от 420 мегавата. Пълният капацитет на двата енергоблока е 650 мегавата и целта е да бъде достигнат до края на годината. Това съобщи Рой Рийд, директор на централата.

От понеделник ще започнат и доставките на въглища от Мини Марица изток. Количествата ще зависят от мощностите, с които трябва да работи централата, според указанията на Националния диспечерски пункт. Ако ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово работи с пълни мощности, на час ще се изгарят 1000 тона лигнитни въглища.

Общата стойност на проекта е 1,3 млрд. евро. До момента са инвестирани 1,2 млрд. евро, но компанията има готовност да вложи допълнителни средства.

Рой Рийд AES Гълъбово

Пускът на най-модерната централа в България се забави с месеци, заради сериозен технически проблем. По този повод Ей И Ес прекрати договора си с изпълнителя Алстом и със собствен ресурс ще финализира проекта. За отстраняването на проблема компанията разчита на 200 висококвалифицирани български специалисти, които са назначени в централата. Съдействие оказват и фирми от Европа и САЩ.

Според договор, подписан през 2005 г. цената, на която НЕК ще изкупува тока от централата в Гълъбово е най-високата в България. Прогнозните количества енергия са калкулирани при ценообразуването на електроенергията, която плащаме от 1 юли миналата година, независимо, че централата не работи. По данни на държавния регулатор, това натоварва сметките на потребителите с 3%.

Запознат съм някои забележки на регулатора. Той има екип от хора, които разглеждат различните аспекти на нашия сектор, към който и ние ще имаме принос след като започнем да произвеждаме електроенергия. По отношение на цената ние нямаме идея как г-н Семерджиев и неговите колеги изчисляват крайната цена от енергийния микс, и не мога да коментирам, заяви Питър Литгоу, изпълнителен директор на Ей И Ес за България (AES).

Заради забавянето на старта на централата, Ей И Ес плаща неустойки на държавата, но представителите на американската компания отказаха да посочат точния размер. Рой Рийд заяви, че на този етап не желае да коментира техническия проблем, но обеща да даде информация след края на април.


Връзка към видео репортажа в youtube
(позволява по-високо качество и възможност за гледане чрез мобилни телефони)

Още новини