Начало Новини Актуално ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово отчита пик на производството си за последните 15 месеца

ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово отчита пик на производството си за последните 15 месеца

Актуално

Най-модерната въглищна централа в България - ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово, генерира 860 000 мегаватчаса (МВтч) надеждна енергия за българските потребители през първото тримесечие на 2021 г. Само през месец март централата произведе 322 000 МВтч., което е рекорд в електропроизводството на въглищната мощност за последните 15 месеца. Това представлява 9% от общата електроенергия, потребена в България през месец този месец, което за пореден път показва ключовата роля на ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово за българските потребители и за енергийната система на страната.

За периода от януари до март 2021 г. 52-те турбини на най-големия вятърен парк в страната - ВяЕЦ Свети Никола, осигуриха на българските потребители 117 000 МВтч. чиста електроенергия. Само за март вятърният парк произведе 39 706 МВтч.

Общо генериращите мощности на AES България ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово и ВяЕЦ Свети Никола произведоха над 976 000 МВтч. електроенергия за българските потребители през първото тримесечие на 2021 г.

За AES България

AES присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа - ТЕЦ Ей И Ес Гълъбово, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк - Свети Никола, край Каварна.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 14 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез генериращи мощности и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. Приходите ни за 2020 г. са 9,7 милиарда долара, а ние притежаваме и управляваме общо 34,6 милиарда долара в общи активи.

Още новини