Начало Новини Актуално ТЕЦ AES Гълъбово ще бъде свързан с електропреносната система на страната

ТЕЦ AES Гълъбово ще бъде свързан с електропреносната система на страната

Актуално

Заместващ електропровод ще свърже ТЕЦ AES Гълъбово с електропреносната система на страната, каза по време на парламентарния контрол в петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той отговори на питането на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров.

Временното съоръжение ще струва 5 млн. лева и с изграждането му ще се осигури включването в срок на новата централа след влизането й в експлоатация. По този начин ще отпадне опасността от плащането на неустойки на AES заради забавяне на свързването.
Всички съоръжения на територията на община Симеоновград вече са изградени, но община Гълъбово води дела за размера на обезщетението. В момента те са висящи във Върховния административен съд, поясни министърът. Припомняме, че община Гълъбово поиска 27 млн. лева за учредяване на сервитут върху общинска земя. Това блокира издаването на строителни книжа от страна на НЕК за изграждането на присъединителните съоръжения. Разликата между исканото от общината обезщетение и предлаганото от НЕК е около 500 пъти, стана ясно още от парламентарната трибуна.

Според общината строителството ще засегне 460 дка площ и е поискала за тях по 60 лв. за квадратен метър сервитут. НЕК обжалва и на първа инстанция съдът определи, че засегнатите площи са приблизително 43 дка, а стойността на дължимото обезщетение е около 170 хиляди лева. След като ВАС се произнесе окончателно, НЕК ще започне за придобива вещни права за изграждане на трасетата и ще получи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството разрешение за строеж на енергийните обекти, пише вестник Старозагорски новини. По думите на министър Трайков, от влизането в сила на обжалваните актове до реалното изграждане на линейните обекти ще минат минимум шест месеца. За да се избегне това забавяне и да се осигури присъединяването на новата мощност в срок, НЕК и AES са разработили съвместен проект за изграждане на заместваща връзка - 400 киловолта, за което от МРРБ е издадено необходимото разрешение. Министър Трайков нарече стойността на съоръжението "грешни пари", но поясни, че след разрешаването на проблема и построяването на постоянната връзка на топлоцентралата с електропреносната мрежа, заместващата връзка ще бъде демонтирана и използваните материали ще могат да бъдат употребени от НЕК. Строителната площадка е открита на 14 януари тази година и се очаква работата по изграждането на временната връзка да приключи до края на март.

Още новини