Начало Новини Актуално Таванът на таксиметровата тарифа в Стара Загора - 1,20 лева?

Таванът на таксиметровата тарифа в Стара Загора - 1,20 лева?

Актуално
Цени на таксита

Максималната цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег на територията на община Стара Загора да бъде 1,20 лева. Това предложение ще бъде подложено на гласуване в Общинския съвет на заседанието на 26 май. Според направените разчети от експертите от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, цената за иден километър пробег не трябва да надхвърля 1,35 лева.

В нея се включват разходите за нов автомобил – лизингови вноски на година, маркирането му поставянето на таксиметров апарат, регистрацията му в метрологичния контрол, поставянето на GPS. Към тях са добавени и другите административни разходи, като технически преглед, разрешение, изпити на водача, регистрация в сектор Пътна полиция, застраховки, месечна такса за радиостанция и пътна книжка, както и данакът за превозното средство. Направените изчисления са на база на брутна заплата за водача на такси 1 000 лв., среднодневен пробег – 200 км, като горивото залегнало в калкулацията е бензин.

Изчислена е и цена от 1,89 лв./км при 40 % празен пробег, като в приходната част не са отчетени първоначалната такса и такса престой.

В Стара Загора бяха проведени срещи с управителите на големите таксиметрови фирми, работещи на територията на общината. Те се обединяват около пределна тарифа за Община Стара Загора, в размер на 1,20 лв. на километър пробег, съобщават от Общински съвет.

Още новини