Начало Новини Актуално Татяна Дончева се яви като защитник на бивш полицейски шеф

Татяна Дончева се яви като защитник на бивш полицейски шеф

Актуално

След две отлагания - през януари и февруари, Районен съд - Ямбол, даде ход на делото срещу бившия директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ген.Тончо Михайлов. За броени минути обаче съдебното производство е било прекратено и върнато на Прокуратурата.

Като защитници на ген. Михайлов в съда са се явили скандалната депутатка от БСП от 40-ото Народно събрание Татяна Дончева и колегата й от Софийската адвокатура Николай Беров, пише вестник Старозагорски новини.
"Делото е върнато заради допуснати сериозни процесуални нарушения, срещу които възразиха двамата адвокати на ген.Михайлов и съдът ги уважи", съобщи за медията ни говорителят на Районния съд в Ямбол Николай Кирков. Той уточни, че разследването е водено от Районна прокуратура - Пловдив, по разпореждане на Главния прокурор на РБългария Борис Велчев.

Припомняме, че обвинението срещу г-н Михайлов е за неправомерно използване на специални средства за подслушване. Делото се гледа в Ямбол, след като колегията на Районен съд - Стара Загора, си направи отвод. Скандалът около директора на ОД на МВР се разрази в началото на 2009 г. Малко преди това, по сигнал срещу Михайлов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разпореди проверка от Инспектората на МВР. На инспекторите беше предоставена стая в сградата на ОД на МВР - Стара Загора, която се оказа, че е била предварително оборудвана с "бръмбари" и видеокамера. Аудио-визуалните компромати стигали по кабел до техника Слави Славов, също обвиняем по делото, който най-вероятно ги е записвал и предавал на началника си. Схемата беше разкрита след извършена проверка от Оперативно-техническия отдел на МВР. При разпит Славов е заявил, че е действал по заповед на началника си. След случилото се Тончо Михайлов беше пенсиониран, след 10-годишен стаж като директор на Областната дирекция на МВР.

На съдебното заседание в Ямбол освен двамата подсъдими са се явили и около 16 свидетели - редовно призовани. По закон срокът за отстраняване на допуснатите процесуални пропуски от Прокуратурата е един месец, но той може да бъде удължен. След прецизиране на обвинението, в най-добрия случай ще е необходим още един месец за насрочване на ново съдебно заседание и призоваване на свидетелите.

Още новини