Начало Новини Актуално Търсят се възможности за получаване на неустойки заради проблемите с новите документи за самоличност

Търсят се възможности за получаване на неустойки заради проблемите с новите документи за самоличност

Актуално

Търсят се възможности за получаване на неустойки по договора с фирма Сименс, която изработва новите български документи за самоличност. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов преди заседанието на Министерски съвет. Министърът каза, че проблемът е изцяло софтуерен и всички допълнителни разходи, които се правят за разрешаването му, ще се поемат от фирмата.

Съжалявам за всичко това, което се товари на българските граждани. Те нямат вина – каза министърът, цитиран от Агенция Фокус. Не са виновни и служителите на МВР в паспортните служби, които имат пълна готовност за денонощна работа. Денонощен труд ще се наложи и той ще бъде заплащан също от фирмата. Тази нощ е направена преконфигурация в системата и са обработени 630 експресни поръчки за паспорти. Те ще бъдат изпратени с DHL там, където се намират съответните граждани. Ще се направи такава организация, че в девет големи областни градове денонощно да се правят лични документи. Министърът каза още, че пристигат експерти от Италия, с цел разрешаването на софтуерния проблем. Освен това гражданите, които са подали заявления за експресна и бърза поръчка, но тя не е изпълнена в срок от един и три работни дни, ще им се калкулира цената като за обикновена поръчка и парите ще им бъдат върнати, ако не са спазени сроковете. 69 500 заявления за лични документи са подадени за три работни дни.

Още новини