Начало Новини Актуално Търси се лек за бизнеса с билки

Търси се лек за бизнеса с билки

Актуално
билки бизнес

С тревоги ще посрещнат билкарите тазгодишния си патронен празник на 24 юни - Еньовден. Прието е, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Сила ще е нужна обаче и на билките, за да лекуват, и на хората, които се занимават с лечебните растения, за да се „излекуват“ от проблемите в бранша, които не са малко.

В България със събиране на билки и гъби се занимават между 250 хиляди и 500 хиляди души, които предават събраната стока в около 2500 регистрирани пункта. Това са слабообразовани хора, предимно от малцинствата, без възможност за друга реализация, които по този начин изхранват многочислените си семейства. Изкупуването на тази стока и реализацията й извън страната разрешава един огромен социален проблем на държавата, а именно трудовата заетост на тази голяма част от българското население и на второ място носи на държавата чисти приходи – под формата на ДДС, осигуровки, данъци, такси и т.н.

Това е началото на писмото до Министерството на околната среда и водите с копие до министър-председателя на Република България, разисквано по време на Общо събрание на Българската асоциация на билкарите и гъбарите, проведено в Стара Загора.
Членовете на асоциацията настояваха за премахването на таксите, събирани в държавното лесничейство и общините, съгласно Закона за лечебните растения. Беше предложено таксите да се събират само за билките под специален режим, за които министерството ежегодно определя квоти.

Държавата обръща гръб на билкарите

Един от проблемите, за които пише в писмото, е практиката сред горските служители да се възползват от неравностойното положение на берачите и да искат пари „на ръка“, за да издадат позволително, или пък издават този документ с голямо закъснение, което забавя събирането на билки в подходящия момент, тъй като реколтата е преминала.
„Държавата и общинските служби правят всичко възможно да се унищожи събирането на билки в България“, коментира Живко Драганов, председател на асоциацията.
„Както е по света и при нас билките се събират от най-бедните. 90% от ангажираните са роми“, отчете Драганов.
„Много лоши билки се събират, продължава да е актуален проблемът с качеството. Например лайката и копривата се изваждат направо със стрък. Докато преди 20 години сме събирали 10 000 тона цвят лайка, то сега не можем да съберем и 50 тона“, алармира шефът на асоциацията пред колегите си.
Той подхвърли идеята за организиране на курсове за берачи, защото без качество този бранш няма как да върви напред и да очаква печалби. Още повече, че европейският пазар предлага нови изисквания, а страната ни като член на ЕС е длъжна да ги спазва.
„Докато преди 5-10% от билките за износ за Европа се изследваха, то сега това се случва с 80% от продукцията“, коментира Драганов.

Да се опълчим срещу никотина

Прави впечатление, че билките се събират неправилно, а напоследък в тях се открива и никотин, жалваха се участници в браншовия форум.
За съжаление, намирането на билки, в които има никотин, се оказва вече популярна комбинация. Никотин е откриван в коприва, липа, маточина и мента, къпина, цвят от бъз.
От асоциацията съветват да се спазват въведените забрани за пушене по време на събиране на билките, да не се пуши в пунктовете, в сушилните и складовете, също така и при преработката и сортирането на лечебните растения.
Недопустимо е да се пали цигара и дори при товарене и транспортиране. Задължително е да се ползват чисти опаковки. Пушенето от персонала трябва да става на специални и обозначени места, а след като загаси цигарата, билкарят да си измива ръцете, съветват от браншовата организация.
Според специалистите, добре е да се въведе график за почистване на пунктовете и да е ясно кой и кога да почиства.
Случвало се да се появи никотин в билките и когато в сушилните, които са използвани преди това за сушене на тютюн, помещенията не са хигиенизирани добре.
Хубаво е да се обръща внимание кога и какво се пръска по местата, където берачите ще отидат да събират билките, съветват още от асоциацията.

Кризата се отразява и тук

„Като цяло, кризата се отразява върху бранша“, сподели пред „Новината“ Иван Цицелов, заместник-председател на асоциацията.
Според наблюденията му, заради икономическите трудности се стигало до забавяния на плащанията, по-бавното връщане на ДДС от държавата и до други проблеми.
„Има нови и нови изисквания от партньорите ни в Европа“, изрежда още Цицелов.
По думите на д-р Ивелина Кочовска, управител на фирма в Шумен, занимаваща се повече от 30 години с тази дейност и която разполага с две бази за преработка и експорт на билки, България продължава да държи позиция като един от най-големите износители на билки, но това не означава, че в бранша няма проблеми.
„Билките от България са много търсени, тъй като лечебната им стойност е висока, но прави впечатление, че фирми от бившите съветски републики продават активно в Германия на наши клиенти. Имаме сериозна конкуренция“, коментира д-р Кочовска. Сред държавите, които стоят сериозно на международния пазар, били Албания, Молдова, Украйна, Китай и Индия.
За справяне с конкуренцията един от вариантите, според заетите в бранша, е налагането на по-високи изисквания към работата на берачите, което би трябвало да повлияе и върху качеството на продукта, тръгващ за износ.

Цяло село за билки

„Не може при некачествен живот да работиш качествено, голямата част от берачите са безработни, дори нямат хляб да ядат. Ако дойдете на изкупвателните пунктове, да видите кой е там, ще се срещнете с най-ниската социална прослойка. Важно е да не се бере безобразно. Винаги правим инструктаж как да се пази природата и как да не се смята, че има безнаказаност“, казва още управителката на фирмата.
Тя разказва още, че са обучили дори цяло село как да бере билки.
„Истината е, че земеделските производители, които са заети в отрасъл селско стопанство, имат някакви преференции, а ние нямаме такива, плащаме данъци и такси“, казва още управителката.
„Поради поскъпване на живота в България, се покачва цената на работната ръка, както и таксите, които плащаме, а това оскъпява продукта. Берачът трябва да има заработено за кутия цигари и хляб. Международната цена не може да се вдигне толкова бързо и той се отказва да влезе, защото ще спечели колкото за една кифла“, анализира Кочовска.
Тя препоръчва държавата да обърне внимание на социалната дейност на фирмите, заети в този бранш, защото ангажираните в билкарството хем имат някакъв вид работа, хем тя ги спасява от познатото занимание на безработните – кражбите.

Информация: вестник Новината

Още новини