Начало Новини Актуално Търсещата машина на Русия набра 1,3 млрд. долара от първично публично предлагане на NASDAQ

Търсещата машина на Русия набра 1,3 млрд. долара от първично публично предлагане на NASDAQ

Актуално
yandex търсене Русия

Руската интернет компания Yandex NV набра с 19% повече от очаквания капитал във вчерашното си първично публично предлагане (IPO - Initial Public Offering). Първичното предлагане е осъществено на американската борса за IT компании NASDAQ и е най-голямото на нея след това на Google през 2004 г. Най-популярната в Русия търсеща машина набра $1,3 млрд., след като инвеститорите бяха привлечени от проспектите за увеличаващия се руски интернет пазар и еуфорията от шеметния успех на борсовия дебют на LinkedIn Corp. през миналата седмица.

Yandex и акционерите му са продали 52,2 млн. бр. акции на цена по $25 за всяка. Първоначално планираната цена е била между 20 и 22 долара на акция. Инвеститорите имат големи очаквания от интернет компаниите в големи възникващи пазари, вкл. и от Baidu – китайската търсеща машина, лидер в страната си.

Писменостите, различни от латинската, в т.ч. кирилица и китайска, са препятствие за Google, на което се дължи успехът на местните търсещи машини в Русия и Киай.
Yandex е оценен на $8 млрд. от първичното му публично предлагане. Yandex притежава дял 65% от руския пазар на търсещи машини – приблизително три пъти повече от световния лидер Google. Печалбата на Yandex за 2010 г. се е увеличила с 90% до $135 млн., а приходите от продажби с 43% до 445 млн. долара.

 

* * *

Акциите на LinkedIn Corp повишиха цената си над два пъти при дебюта си на фондовата борса в четвъртък. Това събуди спомени за "любовната афера” на инвеститорите с книжата на интернет компаниите по време на дот-ком бума в края на 90-те години на миналия век.
Социалната мрежа за професионални контакти, която започва съществуването си в един хол на апартамент преди по-малко от 10 години, в момента струва повече от производителя на мотори Harley Davidson и компанията за кредитен рейтинг Moodys Corp.
Компанията пусна книжата си на цена 45 долара за брой при първичното им публично предлагане (IPO – initial public offering) на Нюйоркската фондова борса, но при затварянето на търговията те вече струваха 94,25 долара за брой, което е със 109% повече. По време на търговията те достигнаха дори цена от 122,7 долара.

Инвестиционни консултанти на IPO-то на LinkedIn са Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch и J.P. Morgan.

LinkedIn е първата американска социална мрежа, която публично тества колко гладни са инвеститорите за компании, като Facebook, Groupon и Twitter, за които също се носят слухове, че в близките месеци ще излязат на борсата.

През последните години единствено акции на китайски интернет компании са имали толкова категоричен успех при дебюта си на американските фондови борси. През март книжата на Qihoo 360 Technology Co, третата по големина интернет компания в Китай, отчетоха ръст от 134% при първичното си публично предлагане на Нюйоркската фондова борса, пише kaldata.com.
„Всичко това събужда спомени за балона в технологичната индустрия", коментира Джак Облин, главен инвестиционен директор на чикагската Harris Private Bank. „На базата на това, което знам, мога да кажа, че инвеститорите са твърде ентусиазирани”, допълни той.

През 90-те години на XX век на борсите излязоха компании като провалилата се Netscape Communications и отдавна забравените Pets.com и Webvan. Така че може би с основание анализаторите се питат дали LinkedIn е предвестникът на ново финансово безумие в Силициевата долина.
„Според мен определено ще бъде катализатор”, казва дългогодишният инвеститор и анализатор Майкъл Моу, директор на Global Silicon Valley Asset Management. „Инвеститорите, които обичат поскъпващите акции, дълго време бяха заседнали в пустинята, а сега изглежда намериха голяма делва с вода”, допълва той.

LinkedIn вече струва над 9 млрд. долара, което е 18 пъти над прогнозираните й приходи за тази година. Големите интернет компании, включително Google, се търгуват на средна цена, 5 пъти по-висока от прогнозираните им приходи, сочат данните на анализаторите от Capital IQ.

„Може ли да спрем да се питаме дали има балон?”, казва представителят на фонд за рисково финансиране Мишел Керцман, след като разбира, че акциите на LinkedIn се продават за над 100 долара. Със сигурност сме свидетели на ценови балон, заключава той.

Още новини