Начало Новини Актуално Тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници Интеркосмос България 1300

Тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници Интеркосмос България 1300

Актуално

На 11 ноември от 18 часа в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески ще се проведе тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници Интеркосмос България 1300. Организатори на събитието са: Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория Юрий Гагарин, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА, с подкрепата на Община Стара Загора. Форумът се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания и ще се предава онлайн през платформа ZOOM. Линк за свързване:

https://us02web.zoom.us/j/81612900041?pwd=bi9leENPMTEzU3Z0SjlvT1pNazgydz09

По време на събитието ще бъде представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА за изграждане на монумент с копието на спътника Интеркосмос България - 1300, като символ на космическата слава на Стара Загора. Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата Интеркосмос България - 1300. Ще бъде обявена дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на Монумента, като се разчита на подкрепата на българи от страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания, съобщават от Граждански клуб ЛИПА.

На събитието ще бъдат обявени наградите от конкурса Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор, в който участва проектът Монумент Интеркосмос България - 1300. Фирми от Стара Загора вече заявиха участие с материали и труд за реализиране на проекта.

Повече информация за събитието вижте на

https://www.facebook.com/events/3087022081533777

Граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлена палата - Стара Загора отправят покана да присъствате на тържествената вечер.

Още новини