Начало Новини Актуално Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) е отхвърлено от Европейския парламент

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) е отхвърлено от Европейския парламент

Актуално

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) е отхвърлено от Европейския парламент в сряда и следователно не може да се превърне в закон за Европейския съюз. Това е първият път, когато Парламентът упражнява правото си по Лисабонския договор за отхвърляне на международно търговско споразумение. 478 депутати гласуваха срещу ACTA, 39 в полза и 165 се въздържаха.

Удовлетворен съм, от това че Парламентът последва препоръката ми за отхвърляне на ACTA, заяви докладчикът David Martin (С&Д, Обединено кралство), повтаряйки мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите. От друга страна той обърна внимание и на нуждата от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост, като един от градивните елементи на икономиката на ЕС.

Основният защитник на ACTA от страна на ЕНП - Christofer Fjellner (ЕНП, Швеция), заяви в дебата преди гласуването, че Парламентът трябва да отложи окончателното гласуване до произнасянето на Съда на ЕС по съвместимостта на ACTA с договорите на ЕС. След като предложението бе отхвърлено с мнозинство, значително малцинство от депутати се въздържаха от гласуване по съгласието на Парламента относно споразумението.

По време на дискусиите за ACTA Парламентът преживя безпрецедентно пряко лобиране от хиляди граждани на ЕС, които призоваваха за отхвърляне на споразумението, в улични демонстрации, в съобщения до електронните пощи на членовете на Европейския парламент и обаждания до офисите им. Парламентът получи и петиция, подписана от 2,8 милиона граждани от цял свят, призоваваща към отхвърляне на споразумението.

Още новини